Ros: Førstedame puster liv i amerikansk drøm
Michelle Obama klarede sin tale til Demokraternes konvent usædvanlig godt, lyder vurderingen fra USA-ekspert.

Den amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama, klarede natten til onsdag sin tale ved Demokraternes konvent i North Carolina til den helt store guldmedalje.

Det vurderer Mads Fuglede, som er USA-ekspert og ph.d.-stipendiat fra Københavns Universitet.

- Jeg synes, hun klarede det helt usædvanligt godt. Det var en meget god tale, hvor hun formåede at lægge fokus på sin og sin mands historie fra trange kår til et meget bedre liv. Billedet på den amerikanske drøm, siger Mads Fuglede.

- Hun gav vælgerne en fornemmelse af, at Obama-familien ved, hvad det vil sige at have det svært, for de har selv været der. Og samtidig fik hun indirekte mindet vælgerne om, at det ved modkandidaten Mitt Romney ikke, tilføjer han.

Michelle Obama lagde i sin tale vægt på at fortælle, hvordan både hun og Barack Obama var dybt forgældede efter studielån, da de mødte hinanden.

- Den passage, hvor hun fortæller om deres baggrund, deres gæld og det liv, de har levet, hvor alt ikke bare er blevet foræret til dem, det var meget effektivt, siger Mads Fuglede.

Michelle Obamas tale blev holdt godt en uge efter, Mitt Romneys kone Ann holdt sin tale ved Republikanernes partikonvent i Florida.

Også hun fik stor ros fra eksperter, og ifølge Mads Fuglede kan der ikke udnævnes en vinder blandt de to kandidater til posten som præsidentfrue.

- Præsidentkandidaterne må være meget tilfredse med deres valg af hustru. De formåede begge ikke at blive for politiske, og de bestod opgaven til topkarakter, siger den danske USA-ekspert.

- De ligger begge i top, når det kommer til taler fra præsidentfruer gennem tiden. De når ikke helt op på siden af Betty Ford, men der er der nok ikke nogen, der når op igen, siger Fuglede om til hustruen til Gerald Ford, som var præsident fra 1974-77.

- Men de formåede begge at opfylde førstedamens opgave med et par meget fine taler, hvor de fik fremhævet deres mænds personlighed - en opgave, præsidentkandidaterne af gode grunde ikke selv kan klare, tilføjer han.

Det endelige opgør mellem Romney og Obama står 6. november.

/ritzau/