Romney: Obama svækker USAs udenrigspolitik
USA skal atter vise globalt lederskab, siger Mitt Romney inden Europa-besøg. Obama er for svag, mener han.

Hvis USA atter skal ud og spille med musklerne på den internationale scene, er det Mitt Romney, der er det bedste valg til Det Hvide Hus.

Det var i hvert fald det budskab, den republikanske præsidentkandidat selv forsøgte at sælge, da han talte til en forsamling af krigsveteraner forud for et seksdages besøg i Storbritannien, Polen og Israel.

- Jeg skammer mig ikke over Amerikas magt, sagde Romney tidligt onsdag i sin udenrigspolitiske tale til veteranerne, som hans politiske rival, præsident Barack Obama, havde talt til dagen inden.

- Der er lige så meget brug for vores indflydelse som nogensinde før. Og jeg er styret af en overvældende overbevisning og passion: Dette århundrede skal være et amerikansk århundrede, fastslog han.

På verdensplan er der "arbejde, som kun Amerika og dets allierede kan udføre", sagde Romney og remsede op af de udfordringer, hvor han mener, at Obama langtfra har gjort det godt nok.

Blandt andet mener republikaneren, at USA skal gøre langt mere for at hindre Iran i at udvikle atomvåben, modstå Kina og Rusland og støtte Israel.

- Desværre har den nuværende præsident mindsket det amerikanske lederskab, og vi høster nu konsekvenserne, kritiserede Romney.

Den republikanske udfordrer har tidligere fået på puklen for sine udenrigspolitiske udtalelser, blandt andet da han for noget tid siden luftede den overbevisning, at Rusland er "vores geopolitiske fjende nummer et".

Der gik selv konservative partifæller i rette med ham.

- Come on Mitt. Det er jo ikke tilfældet, sagde tidligere udenrigsminister Colin Powell ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Romney indleder torsdag sit besøg i Storbritannien, hvor han mødes med premierminister David Cameron.

Søndag er han i Israel og på Vestbredden, hvor han mødes med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske premierminister, Salam Fayyad.

Romney har kritiseret Obama for ikke at have været i Israel en eneste gang i løbet af hans præsidentperiode.

/ritzau/AFP