ROJ TV får skæbnen afgjort i retten i dag
Sagen mod ROJ TV har været under opsejling igenem længere tid. Her holder ROJ TV pressemøde efter, at belgisk politi har ransaget tv-stationens belgiske kontorer. Foto: Scanpix/Reuters/Sebastien Pirlet
I dag afgør Københavns Byret, om ROJ TV understøtter terror eller blot er et journalistisk medie.

Københavns Byret skal i dag tage stilling til, om den kurdiske tv-station ROJ TV, som har hovedsæde i København, er en almindelig tv-station eller en del af PKK, som ifølge USA, Canada og EU er en terrororganisation.

På den ene side af sagen opfatter anklagemyndigheden Roj TV som talerør for PKK, blandt andet fordi PKK angiveligt har støttet ROJ TV økonomisk. Det afviser ROJ TV imidlertid. ROJ TV er et journalistisk medie, som videreformidler PKK's holdninger på almindelig vis, lyder forsvaret.

Anklagemyndigheden kræver, at tv-stationen lukkes, og at selskaberne bag betaler en bøde på 10 millioner kroner hver.

Omvendt mener ROJ TV's forsvarer, advokat Bjørn Elmquist, at sagen udelukkende er opstået efter politisk pres fra USA og Tyrkiet - og i øvrigt har til formål at holde Anders Fogh Rasmussen på posten som Natos generalsekretær - hvilket anklagemyndigheden lodret afviser.

Da EU, Tyrkiet og USA i 2009 forhandlede om at indsætte Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær i Nato, lovede Anders Fogh Rasmussen ifølge et lækket dokument fra forhandlingerne at forsøge at lukke ROJ TV.

Der falder dom klokken 13.