Retsopgør med minister fra Mubarak-æraen
Kulturminister fra Mubarak-tiden kan ikke forklare, hvorfra han har millionformue.

Egyptens tidligere kulturminister Farouk Hosni skal stilles for retten anklaget for korruption. Sagen er overdrage til en straffedomstol i Kairo, oplyser en talsmand for den egyptiske regering.

Vicejustitsminister Assem al-Gohari siger, at Hosni er tiltalt for at have skaffet sig 18 millioner egyptiske pund - omkring 17,8 millioner kroner - på ulovlig vis. Eksministeren har ikke kunnet redegøre for, hvorfra han pengene, siger Gohari.

Hosni, der i over to årtier tjente under den afsatte præsident Hosni Mubarak, er blevet pålagt at betale et millionbeløb tilbage og er samtidig blevet idømt en millionbøde.

Han havde ellers i lang tid undgået at blive tiltalt sammen med tidligere kolleger fra Mubarak-regimet, der i dag sidder fængsler for korruption.

Gohari siger, at der længe har været en efterforskning i gang omkring den omstridte Hosni, som i en periode sidste år fik forbud mod at rejse ud af landet.

Den tidligere minister har vakt harme i udlandet med udtalelser, hvor han sagde til et islamistisk parlamentsmedlem, at han personligt ville brænde enhver israelsk bog, som bliver fundet på et egyptisk bibliotek.

Udtalelsen menes at have kostet ham chancen for en post i Unesco i 2009.

Han hævdede, en "zionistisk lobby" havde stået i vejen for ham, da den bulgarske diplomat Irina Bokova fik stillingen.

I Egypten mener mange også, at Hosni har ladet mange historiske og kulturelle bygningsværker gå til i Egypten i de år, hvor han var kulturminister.

I 2010 blev et maleri af Vincent Van Gogh til en værdi af næsten 300 millioner kroner stjålet fra et museum i det centrale Kairo.

Det viste sig, at 47 overvågningskameraer i bygningen ikke havde virket siden 2006. Det meste af tiden var der kun en enkelt vagt på museet.

I kølvandet på sagen blev der konstateret en lignende mangel på sikkerhed på mange andre egyptiske museer, som huser uvurderlige kunstgenstande fra oldtiden.

/ritzau/AFP