Region svinger sparekniven: Snupper tre fridage fra de ansatte
Fagforbundet Djøf har 776 medlemmer ansat i Region Hovedstaden. Her Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig. Foto: Morten Holtum/PR-foto fot Djøf
Region Hovedstaden sløjfer de såkaldte kutymefridage i ny budgetaftale. Endnu engang gør man det mindre attraktivt at arbejde i det offentlige, lyder det fra fagforeningen Djøf.

5,2 millioner kroner. Så meget vil Region Hovedstaden spare hvert år ved at skrotte tre fridage for en række af regionens ansatte.

Det fremgår af budgetforliget for næste år, som faldt på plads natten til tirsdag.

Der er tale om såkaldte kutymefridage; juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag. Dage som ikke er fridage i overenskomsten, men som man i mange år har afholdt som fridage. Men det er slut nu, forklarer Leila Lindén, der er medlem af regionsrådet for Socialdemokratiet.

- Der er nogle faggrupper, specielt Djøf’ere, hvor det er kutyme at holde fri, fordi det gør man. Og det er specielt i administrationen, der har det, og vi kan bruge pengene bedre på hospitalerne og på sygeplejersker. Altså på det, der giver værdi for patienterne. Dem, der rører ved patienterne, siger hun til Avisen.dk.

Djøf: Det er rigtig uheldigt

Fagforbundet Djøf har 776 medlemmer ansat i Region Hovedstaden eksklusiv chefer. Og her er man ikke begejstret for, at regionen streger tre fridage sort på hvidt.

- Det er rigtig uheldigt, at man griber til det her våben fra arbejdsgivernes side. Det ser ud som om, det er en gratis måde at spare penge på - det er bare en dyr gratis måde, for man har ikke blik for, hvad det betyder for medarbejderne, siger Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Hun mener, det kommer til at koste regionen dyrt på medarbejdernes arbejdsglæde. Dels er de skrottede fridage det samme som en løn-nedgang. Men når medarbejderne fortsat er tvunget til at holde fri på de samme dage, er det også en begrænsning af medarbejdernes fleksibilitet.

- Jeg tror ikke, vi øger produktiviteten i det offentlige ved hele tiden at forringe forholdene og devaluerer værdien af at arbejde i det offentlige, siger Sara Gundelach Vergo.

Region Hovedstaden har ret til at gøre det, ifølge en voldgiftsag fra januar i år. Her blev det afgjort, at det ikke var overenskomststridigt, da Skatteministeriet inddrog kutymefridagen fra ministeriets ansatte.

Men det er ikke en behagelig øvelse, siger Leila Lindén.

- Det er jo aldrig rart at tage noget fra folk, men vi har de penge, vi har, og vi er nødt til at bruge dem bedst.

Ifølge formand for Djøf Offentlig, Sara Gundelach Vergo, vil man tage spørgsmålet om de tre fridage med til de kommende overenskomstforhandlinger.