Regeringen vil sende læger på landet
Sundhedsministeren vil give regionerne mere magt i en indsats for at skaffe flere læger til yderområderne.

Læger skal ikke længere have mulighed for at nedlægge veto, når regionerne skal bestemme, hvor en lægepraksis skal placeres, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Hun er klar til at stække lægernes magt for at bekæmpe lægemanglen i yderområderne, og fremover skal regionerne, der betaler for de praktiserende læger, kunne placere lægeklinikkerne på landkortet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er et rimeligt krav, at regionerne skal kunne pege på, hvor i landet der skal være praktiserende læger og lægehuse, siger sundhedsminister Astrid Krag til Jyllands-Posten.

For at åbne en lægeklinik skal man have et såkaldt ydernummer. I dag er det et samarbejdsudvalg i hver region, der bestemmer, hvad der skal ske med et nummer, når en læge går på pension.

Ifølge regionerne nedlægger lægerne ofte veto, hvis regionen vil placere en lægeklinik i et udkantsområde, fordi de unge læger helst vil bo i en større by.

Hos de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er formand Henrik Dibbern da heller ikke begejstret for udsigten til at give regionerne retten til at placere klinikkerne.

- Man kan ikke bare lave en praksis og så regne med, at en læge vil slå sig ned ude på en ret øde egn. Astrid Krag kan ikke give lægerne marchordre til Thyborøn, siger han til Jyllands-Posten.

Henrik Dibbern mener i stedet, at lægerne skal lokkes til de yderligere egne ved hjælp af en bonus på for eksempel en halv million kroner.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisationer der cirka 125 vakante lægepraksisser, heraf ligger de 50 i Nordjylland. I alt er 160 praksisser sat til salg.

Hos Danske Regioner peger man på, at læger i byerne har færre patienter, og at man derfor kan undlade at erstatte klinikkerne, når en bylæge går på pension, og ad den vej tvinge unge læger på landet i stedet.

/ritzau/