Regeringen gør visumbehandlingen smidigere
Danske ambassader skal fremover kunne give straksafslag i visumsager, så sagerne ikke skal behandles i Danmark

Det skal gå hurtigere med at få enten et ja eller et nej til dansk visum, når man som udlænding søger om tilladelse til at komme til Danmark.

Derfor vil regeringen smidiggøre processen ved at lade de danske ambassader få lov til at give afslag med det samme i de sager, som med garanti vil føre til afslag - for eksempel hvis ansøgningerne indeholder falske dokumenter eller mangler nødvendig dokumentation.

I dag skal alle sager, som ikke er klokkeklare ja'er, forbi Udlændingestyrelsen, men det nye tiltag skulle også gerne komme til at frigive kræfter til at behandle de øvrige sager hurtigere.

- Det er vigtigt, at vores visumregler er tidssvarende og administrationen heraf så smidig som mulig, så vi står stærkt i kampen om at tiltrække vækst, investeringer og turisme, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Til gengæld er det ikke lykkedes at få landet såkaldte repræsentationsaftaler med hverken Tyskland og Frankrig.

De to lande har tidligere taget sig af danske visumsager i lande, hvor Danmark ikke har ambassader, men sammen med Finland opsagde de aftalerne med Danmark sidste år under stor bevågenhed, primært fordi de ikke kunne få lov til at give afslag.

Det fik de udenlandske ambassader dog lov til tidligere på året, men det har endnu ikke fået Tyskland og Frankrig tilbage på banen.

Derimod er der lavet aftale med Finland og nye aftaler med Ungarn og Litauen, og man er i dialog i forhold til at finde nye samarbejdspartnere.

- Regeringen ser med stor alvor på problemet med repræsentationsaftalerne, som vi har arvet fra den tidligere regering.

- Jeg er derfor glad for, at vi har høstet de første frugter af vores bestræbelser på at finde nye Schengen-lande, der kan repræsentere Danmark. Det er et skridt i den rigtige retning, og arbejdet fortsætter for fuld kraft, siger Morten Bødskov.

I 2011 blev der indgivet 102.959 visumansøgninger til Danmark, hvoraf der blev givet 5312 afslag.

Godt en tredjedel af alle ansøgningerne drejede sig om visum til forretningsbesøg.

/ritzau/