Red Barnet: Syriske flygtningebørn mangler alt
Børn i flygtningelejr i Jordan har desperat brug for hjælp, appellerer Red Barnets Mimi Jakobsen efter besøg.

En æske med tegne- og malegrej, et par bukser, undervisningsbøger og musikinstrumenter.

I de fleste danskeres hverdag er det ting, der er mere end selvfølge end en nødvendighed, men i Jordan forholder det sig ganske anderledes.

Her lever op mod 30.000 syriske flygtninge i lejren Zata'ri under elendige forhold og uden adgang til simple ting som tøj, legetøj og undervisning.

- Vi har stor fokus på børnene og på at skaffe dem nogle de ting, der kan få dem til at være børn bare et lille øjeblik under de her usle vilkår, siger Mimi Jakobsen, der er generalsekretær i Red Barnet.

Hun befinder sig lige nu i flygtningelejren, som er den største i Jordan. Og særligt børnenes og de unges beretninger har gjort et stort indtryk hende.

- De har intet at foretage sig, her er brændende varmt, og der er sand over det hele. De mangler tøj og sko, et sted de kan lege og deres største ønske er at få undervisning, siger Mimi Jakobsen og sender en appel til danskerne:

- Vi har desperat brug for nogle penge, så vi kan hjælpe de mange tusinde mennesker, der kæmper med de her usle forhold i en krig, der er så nådesløs og grusom, ikke mindst over for børnene.

- Vi bliver nødt til at erkende, at der skal en massiv indsats til, siger Mimi Jakobsen og tilføjer, at hun også har sendt en appel til udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der selv besøger området i Jordan søndag.

- Man har oprettet den her flygtningelejr for at prøve at få styr på situationen, men det er der ikke. Som en 15-årig pige, der havde mistet hele sin familie og nu var alene i flygtningelejren, sagde til mig: Verden må snart opdage det, siger Mimi Jakobsen.

Zata'ri-lejren blev oprettet i sidste måned og husede til at starte med omkring 500 mennesker. I dag er der knap 30.000 i lejren og tallet stiger støt med flere tusinde hver eneste dag.

/ritzau/