Rapport: Taliban indstillet på våbenhvile
Taliban er ifølge tænketank villig til at indlede forhandlinger, der kan føre til fred i Afghanistan.

Taliban-bevægelsen er både villig til at indgå en våbenhvile og til at acceptere en fremtidig tilstedeværelse i Afghanistan af amerikanske tropper. Det konkluderer en analyse lavet af det britiske Royal United Service Institute (RUSI).

Tænketanken har i over 180 år analyseret forsvars- og sikkerhedsspørgsmål fra sit hovedkvarter i London. Senest konflikten i Afghanistan i rapporten "Taliban Perspectives on Reconcilation" (Talibans holdninger til forsoning, red.).

Den er blandt andet baseret på interview med højtstående medlemmer af Taliban-bevægelsen. Oprørslederne er ifølge RUSI åbne over for at indlede forhandlinger, som kan føre til en våbenhvile og en politisk løsning på krigen i Afghanistan.

Taliban-lederne vil imidlertid ikke forhandle med Hamid Karzai og hans nuværende regime i Kabul. De anser præsidenten for at være svag og korrupt, konstaterer RUSI.

Der befinder sig omkring 130.000 Nato-soldater i Afghanistan. De skal alle forlade landet og sendes hjem inden udgangen af 2014.

Taliban fremstår i stigende grad som pragmatiske, konkluderer RUSI. Lederne angrer også dybt deres tidligere tætte forbindelser til al-Qaeda og Osama bin Laden, fremgår det af rapporten.

Taliban er villige til offentligt at tage fuldstændig afstand fra terrornetværket, så snart en våbenhvile eller en aftale om politisk indflydelse er forhandlet på plads.

Men rapporten nævner også, at Talibans øverste råd, det såkaldte Quetta-shura, ikke kan acceptere den nuværende afghanske forfatning. En accept af grundloven vil i praksis kunne ses som en total overgivelse fra bevægelsens side.

/ritzau/AFP