Uhyggeligt fænomen rammer danske betjente
Rigspolitiet kalder "suicide by cop" for en meget voldsom psykisk belastning for de involverede politifolk, og Politiforbundet peger på, at alene tvivlen er hård for betjentene. Per Rasmussen/Polfoto/ARKIV
Betjente lever med angst for, at forbydelser, de sendes ud til, i virkeligheden handler om gerningsmandens ønske om at blive skudt.

Lokomotivførere er i mange år blevet traumatiseret af mennesker, der forsøger selvmord foran tog. Men politifolk rammes også.

I USA og England kaldes det "suicide by cop". Det betyder, at selvmordstruede mennesker provokerer politiet, for at de skal skyde dem.

Det sker også i Danmark. Rigspolitiet har talt sammen, at mellem 2002-2011 var der otte sager, der højst sandsynsynligt handlede om "suicide by cop", og seks hvor det ikke kan udelukkes.

Rigspolitiet kalder det for en meget voldsom psykisk belastning for de involverede politifolk, og Politiforbundet peger på, at bare tvivlen er hård for politifolkene.

"Det sker ikke ret tit. Men det er uhyggeligt, at vi aldrig ved, om vi står overfor en, der ønsker "suicide by cop"," siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

Han siger at betjentene bliver undervist i det og har haft fokus på det, men at det stadig er en forfærdelig episode.

"Det er vanvittigt grænseoverskridende. Hvordan takler man det, hvis den, man står overfor, har som største ønske at gøre sig så umulig, at han bliver slået ihjel af politiet?,” siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

En håndfuld sager på Vestegnen

Avisen.dk har talt med flere politikredse, der kender til sager, hvor mennesker optrådte på en måde, der kunne give en mistanke om, at de havde et ønske om, at politiet skød dem.

Hos Vestegnens Politi har de været særligt hårdt ramt. Politiinspektør Michael Kristiansen siger, at de har haft en håndfuld sager de seneste år, hvor de ikke kunne udelukke, at gerningsmandens mål var at blive skudt.

En gidseltagning i en bank i Albertslund var i følge Michael Kristiansen uden tvivl et nødråb og ikke et røveri. Det endte med, at gidseltageren blev skudt i benet.

”Betjentene klarede den situation utroligt koldblodigt. Men lige meget, om man er nyuddannet eller 45 år, når man første gang skal bruge sit tjenestevåben, er det en belastning,” siger han.

Både Nordjyllands og Østjyllands Politi siger, at tilfælde med "suicide by cop" er sjældne, og heldigvis næsten altid bliver afværget.

”Men det sker så absolut – Der er mere opmærksomhed på det nu end tidligere, så det bliver håndteret på den rigtige måde,” siger Vagn Martinussen, der er politikommisær i Østjyllands Politi

Gidseltagning var selvmordsforsøg

Vagn Martinussen har selv været med til et tilfælde i Tilst i 1980’erne, hvor en gidseltagning endte i, at gerningsmanden blev skudt. Dengang havde Vagn Martinussen ikke hørt om "suicide by cop".

”Nu senere, hvor jeg har fået sat ord på, er jeg slet ikke i tvivl om, at det var det, det handlede om,” siger han.

Alle politifolk, der er involveret i skudepisoder skal til debriefing hos Rigspolitiets Psykologtjeneste. Tjenesten registrerer ikke, om der har været tale om selvmordsforsøg, men har haft nogle igennem, der havde været udsat for det.

”Det er en rigtig ubehagelig oplevelse. Hvordan betjenten har det, afhænger meget om betjenten selv føler at have håndteret situationen så godt som muligt. Hvor hårdt de bliver belastet afhænger også af reaktionen, de bliver mødt af bagefter hos ledelsen, kolleger og i pressen,” siger psykolog Susanne Wulff Pedersen fra Psykologtjenesten.

Fakta

 

Rigspolitiets definition ’Suicide by Cop’:

Når en person foretager én eller flere handlinger, der udgør en trussel imod andres sikkerhed, og som helt eller delvist er motiveret af vedkommendes ønske om at dø, og hvor formålet med handlingerne er at få politiet til at skyde mod personen.

Her kan man få hjælp:

Der er mange steder, du kan få hjælp, hvis du eller en af dine nærmeste har tanker om selvmord. Find kontaktoplysninger her:

Livslinien:
70 201 201

Forebygselvmord.dk