”Han truede mig og sagde, at han ville have fat i mig og min familie. Han spyttede på min forrude og kaldte mig ”svin” og ”perker",” fortæller Ahmed Hussein til Avisen.dk.
Intet tydede på, at Ahmed Hussein ville blive offer for et ubehageligt overgreb, da han i november sidste år holdt sin bus ind ved et stoppested.
Men en ung mand og hans kæreste gik tæt på fortovskanten, da Ahmed Hussein kørte op langs dem. Det gjorde den unge mand rasende.
”Han må være blevet provokeret af det, for pludselig fór han frem mod bussen og hamrede løs med knyttede næver på mit ene sidespejl. Han var meget vred og prøvede at komme ind i bussen til mig,” siger Ahmed Hussein.
Han er én af flere buschauffører, der har oplevet vold bag rattet.
Læs også: Buschauffører klapper i om tæsk og trusler
Unge stormede bussen
Episoden var ikke den første af sin slags.
Ahmed Hussein blev i august sidste år offer for endnu en grim episode. En stor gruppe unge drenge stormede ind i bussen og drejede på nødknappen. Det forhindrede Ahmed Hussein i at forsætte på sin rute.
”De stod og ventede på mig foran skolen. Sådan en stor gruppe unge, hætteklædte fyre på 14-15 år. Da jeg holdt bussen ind ved stoppestedet, væltede de ind. De råbte op og var meget truende over for mig. Jeg blev vildt bange for, om de ville tæve mig,” husker Ahmed Hussein.
Når han tænker på den grimme episode, er det dog minutterne efter, der står klarest.
For knap havde de hætteklædte drenge forladt bussen, før Ahmed Hussein modtog ordre fra sin chef om at forsætte sin tur. Episoden havde kostet dyrebare minutter i køreplanen.
Læs også: Buschauffører skammer sig over overfald
”Jeg følte mig slet ikke klar til at køre videre, men jeg turde ikke sige min chef imod. For hvad skulle jeg gøre, hvis jeg blev fyret? Jeg skal jo betale for min datters børnehaveplads og vores husleje,” siger Ahmed Hussein.
Sygemeldt fra arbejde
Ahmed Hussein er langt fra den eneste buschauffør, der har oplevet vold på jobbet.
Ifølge trafikselskabet Movias overfaldsstatistik indberettede 91 buschauffører sidste år, at de havde været udsat for enten fysisk eller psykisk vold på arbejdspladsen.
I tiden mellem de to episoder kunne familien mærke, at Ahmed Hussein ikke havde det godt. I dagtimerne var han træt og fraværende, og om natten vandrede han hvileløst rundt i lejligheden.
Ahmed Husseins familie bad ham om at blive væk fra arbejdet, men uden en uddannelse at falde tilbage på, turde han ikke følge deres råd.
Men endnu en grim oplevelse fik ham alligevel til at sygemelde sig. Psyken var blevet for tyndslidt.
Ahmed Husseins sygemelding er en velkendt følge af dårligt arbejdsmiljø. På en arbejdsplads, hvor antallet af voldsepisoder er højt, vil antallet af sygemeldinger - ifølge Arbejdstilsynet - også være det.
Læs også: Busbosser: "Alt skal frem i lyset"
Et dårligt arbejdsmiljø tærer hårdt på personalet og resulterer i stressede medarbejdere med rigtig mange fraværsdage, og det koster dyrt på arbejdsgiverens konto.
Volden har sat sine spor
Det er nu flere måneder siden, at den unge mand spyttede efter Ahmed Hussein. Men chokket sidder stadig i ham.
”Jeg frygter, at han en dag dukker op i min lejlighed og gør alvor af sine trusler,” siger han og fortsætter.
”Jeg går ikke uden for min dør før meget sent om aftenen. Jeg har ikke lyst til at være i nærheden af for mange andre mennesker og for meget trafik. Så får jeg det dårligt,” siger Ahmed Hussein.
Ahmed Hussein har ønsket at være anonym. Derfor optræder stednavne og ruteangivelser ikke i artiklen. Ahmed Husseins rigtige identitet er redaktionen bekendt. Han har fået lovning på at køre en anden linje, når han igen er klar til at sætte sig bag rattet.
Artiklen er skrevet af Simone Brandt Hald og Anne Mette Steen-Andersen
Hvad er fysisk vold?
Fysisk vold er angreb mod kroppen, eksempelvis overfald, kvælningsforsøg, knivstik, spark, slag, sku, benspænd, fastholdelse, kast med genstande, niv, bid, krads eller spyt.
Hvad er psykisk vold?
Psykisk vold er trusler om vold og anden krænkende adfærd, eksempelvis trusler på livet, trusler om hærværk mod arbejdspladsen, trusler, der vedrører medarbejdernes familie eller venner eller trusler, der vedrører medarbejdernes ejendele.
Kilde: Arbejdstilsynet