Quebec: Fransktalende separatister sejrer
Partiet, som ønsker et selvstændigt Quebec og uafhængighed fra Canada, har vundet tirsdagens provinsvalg.

Det separatistiske parti i Quebec, som ønsker uafhængighed fra resten af Canada, står til en valgsejr ved tirsdagens valg i den folkerige provins, hvor mange indbyggere taler fransk.

Hvis prognoserne holder, bliver den 63-årige Pauline Marois - frontkvinden i Parti Quebecois - formentligt den første kvindelige leder i Quebec og kan danne en mindretalsregering.

Men trods valgsejren til det fransksprogede parti er det usandsynligt, at Quebec løsriver sig fra resten af Canada i en nær fremtid.

Ifølge nyhedsbureauet AFP skal vælgernes dom snarere tolkes som en modstand mod Det Liberale Parti, som har siddet på magten i ni år, end som et ønske om selvstændighed fra det engelsktalende Canada.

De liberale magthavere plages af korruptionsskandaler og har den seneste tid også været tynget af store studenterprotester med krav om forandring.

Parti Quebecois ønsker et selvstændigt Quebec og dermed uafhængighed af den føderale canadiske regering i hovedstaden Ottawa.

Vælgerne i Quebec har ved to lejligheder afvist selvstændighed - i 1980 og 1995 - men de såkaldte føderalister vandt kun den seneste folkeafstemning med en snæver margin.

/ritzau/AFP