Producent af islam-film føler sig skyldig
Den egyptiske kopter, der menes at have produceret kontroversiel film om islam, ærgrer sig over konsekvenserne

Den 55-årige mand, som ifølge eget udsagn står bag den omdiskuterede islamkritiske film "Innocence of Muslims", der har sat gang i voldelige protester i en række muslimske lande, fortryder ikke, at han lavede filmen.

Ikke desto mindre er han ked af de konsekvenser, filmen har haft og vil få for amerikanske statsborgere.

- Det er mig, der lækkede de 14 minutter af filmen og lagde den på internettet, og jeg overvejer at frigive hele filmen, siger Nakoula Basseley Nakoula, en egyptisk kopter (kristen) bosat i Californien, til den amerikanske arabisk-sprogede radiostation Sawa.

- Ja, jeg føler mig skyldig. Amerika har intet med det her emne at gøre og lider nu af konsekvenserne af filmen.

- Jeg udgav i 1994 en bog (om Islam), og det gjorde indtryk på flere parter, som opfordrede mig til at lave bogen om til en film, forklarer Nakoula, der tidligere er dømt for økonomisk kriminalitet.

Det er imidlertid fortsat uklart, hvem der i realiteten står bag filmen, hvis producent i første omgang blev identificeret under pseudonymet Sam Bacile, som skulle være en amerikansk-israeler, som blev støttet i sit arbejde af jøder.

Sam Baciles identitet er efterfølgende blevet voldsomt betvivlet kulminerende med amerikanske mediers beretninger, der peger på Nakoula som producent og på hans hus som scene til filmen.

Også en anden egyptisk immigrant, Joseph Nassralla Abdelmasih, som er præsident for den kristne velgørenhedsbevægelse Media for Christ, menes ifølge Los Angeles Times at have været inde over produktionen.

Således opnåede Media for Christ, hvis erklærede mål er at "skabe Jesus' glød" i verden, i august 2011 tilladelse til at optage filmen, skriver latimes.com.

Amatørfilmen, hvor skuespillerne optræder med stærk amerikansk accent, portrætterer profeten Muhammed som amoralsk og voldelig og berører temaer som pædofili og homoseksualitet.

/ritzau/