Pres fra vælgerne: Lemp dagpengereglerne
Kortere genoptjeningskrav kunne redde hver femte, som mister retten til dagpenge.

Det skal være nemmere at optjene og genoptjene retten til dagpenge. Det mener 69 procent af vælgerne ifølge en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har udført for Avisen.dk blandt 2.322 danskere.

Dagpenge har bidt sig fast som et centralt tema i valgkampens første dage. Herunder reglerne for genoptjening, som Socialdemokraterne trods massivt pres har afvist at tage konkret stilling til på grund af kommissionen, som først til september kommer med anbefalinger til et nyt dagpengesystem.

På trods af vælgernes klare udmelding står politisk ordfører Maja Panduro (S) fast på, at partiet ikke vil lægge sig fast på et kortere genoptjeningskrav.

- Vi har tilkendegivet meget klart, at vi vil lave en bedre genoptjeningsret. Men det er også klart, at vi ikke vil lægge os fast på en særlig model, når arbejdsmarkedets parter har bedt om ro til at lave et grundigt stykke arbejde, siger hun.

Kan redde hver femte

Over 54.000 arbejdsløse har opbrugt retten til dagpenge siden 1. januar 2013, fordi den tidligere borgerlige regering sammen med Radikale og Dansk Folkeparti besluttede at halvere dagpengeperioden til to år og fordoble genoptjeningskravet til ét år.

Undersøgelsen

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: "Det skal være nemmere at optjene og genoptjene retten til dagpenge"?

 • Helt enig - 39 pct.
 • Delvist enig - 30 pct.
 • Hverken eller - 16 pct.
 • Delvist uenig - 8 pct.
 • Helt uenig - 3 pct.
 • Ved ikke - 5 pct.

Enighed (helt eller delvist) blandt personer, som ville stemme på et parti, hvis der var valg i morgen:

 • SF - 89 pct.
 • Enhedslisten - 87 pct.
 • Socialdemokraterne - 79 pct.
 • Alternativet - 73 pct.
 • Dansk Folkeparti - 70 pct.
 • Konservative - 64 pct.
 • Radikale - 61 pct.
 • Venstre - 52 pct.
 • Liberal Alliance - 45 pct.

Kilde: Meningsmåling foretaget af Analyse Danmark for Avisen.dk i maj 2015. 2.322 repræsentativt udvalgte danskere deltog.

UDVID

Ifølge Beskæftigelsesministeriet ville en kortere genoptjeningsperiode kunne redde knap hver femte af de ledige, som har opbrugt dagpengeretten.

Men indtil nu har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kun talt om "fornyelse", "nytænkning" og "forbedring" af reglerne for genoptjening.

Det frustrerer blandt andet SF, som foreslår en halveret genoptjeningsperiode - og efterlyser klare meldinger fra de øvrige partier.

- Jeg håber, at alle Christiansborg-politikere lægger mærke til den her undersøgelse, for det er et seriøst samfundsproblem. Genoptjening er centralt, fordi det giver folk et håb og en motivation - også til at tage korte ansættelser, som i øjeblikket er lidt svære at sige ja til, siger partiformand Pia Olsen Dyhr.

Radikale vil stramme kursen

Radikale har i regeringen været garant for, at der ikke skulle pilles ved dagpengereformen. Regeringspartiernes uenighed på dagpengeområdet blev fredag trukket skarpere op, da Morten Østergaard meldte ud, at Radikale gerne ser en yderligere stramning af reglerne for dagpenge.

Socialdemokraterne afviser dog blankt, at de manglende garantier på dagpengeområdet handler om at bevare den gode stemning mellem de to partier.

- Når jeg ikke vil komme med en konkret model, er det af respekt for det arbejde, vi har bedt en kommission om at lave, siger Maja Panduro.

79 procent af de vælgere, som har tænkt sig at stemme socialdemokratisk, erklærer sig enig i, at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

Blandt Venstres vælgere er det kun 52 procent.

Det store oppositionsparti vil også at gøre det mere attraktivt at tage job af kortere varighed for dagpengemodtagere.

Arbejdsmarkedsfører Hans Andersen har selv kritiseret Socialdemokraterne for ikke at melde klart ud om dagpenge.

Han ønsker dog selv ikke svare på, om partiet går ind for et kortere genoptjeningskrav.

- Der får du det svar, at vi ser frem til dagpengekommissionens forslag, hvorefter vi håber, at vi kan finde sammen i en bred aftale om et fremtidigt dagpengesystem, siger han.

via Listen To News