Præst satte præg på anti-islamisk film
Egyptisk præst i Californien har været inspirator til omstridt film om Muhammed, skriver amerikansk avis.

De personer, som står bag den anti-islamiske film, der har udløst antiamerikanske protester i den arabiske verden, var under indflydelse af en koptisk præst i Californien, skriver avisen The Los Angeles Time.

Avisen pointerer, at den pågældende præst har tjent penge på at fremsætte fornærmelser mod profeten Muhammed.

Den koptiske præst ved navn Zakaria Botros Henein siger i sine prædikener, at Muhammed var nekrofil, homoseksuel og pædofil. Han har ikke være direkte involveret i filmen, men folkene bag den deler hans synspunkter, skriver den amerikanske avis.

Manden bag den 14 minutter lange film er den egyptisk kopter Nakoula Basseley Nakoula, der har en betinget dom for økonomisk kriminalitet. Den 55-årige Nakoula talte åbent om sin hengivenhed for Botros, da han blev afhørt af politiet lørdag.

Amatørfilmen blev tirsdag lagt på internettet på årsdagen for terrorangrebet på USA 11. september 2001.

Den amerikanske forsikringsmand Steven Klein, der kalder sig talsmand for filmen og som var med til at skrive manuskriptet, betegner også Botros som "en nær ven" og sammenligner ham med borgerrettighedslederen Martin Luther King.

Joseph Nassralla, som leder en kristen velgørenhedsorganisation i Duarte, hvor en del af filmen blev optaget, roser Botros' hjemmeside, FatherZakaria.net.

En søn til Botros, Benyamin, siger, at hans far er gået under jorden og ikke kan tale med pressen. Men Botros forsvarer filmen på den arabiske satellit-tv-station Alfady i Californien, og han kritiserer de voldelige reaktioner.

Ifølge Los Angeles Times har Botros siddet fængslet adskillige gange i Egypten, hvor han blev født. Han blev fængslet, fordi han forsøgte at få muslimer til at konvertere til kristendommen, og han blev til sidst tvunget i eksil.

I Australien oprettede han hjemmesider, som handlede om, at islam var en religion på vildspor, og al-Qaeda skulle angiveligt have udlovet en dusør på over 300 millioner kroner til den, der ville dræbe ham.

Derefter slog Botros sig ned i Californien, hvor han for 10 år siden lancerede netværket Alfady.

- Gud lod mig slippe ud af Egypten, så jeg kunne tale frit og forklare islam, så muslimerne kan blive reddet fra dens åg. Er islam en religion? Jeg siger nej. Islam er en stat snarere end en religion.

/ritzau/Reuters