Politiet og arbejdere slås ved guldmine
Tåregas og gummikugler flyver i luften ved guldmine nær Johannesburg. Mineuro breder sig i Sydafrika.

Politiet i Sydafrika har igen taget tåregas og gummikugler i brug for at tæmme demonstrationer ved miner.

Senest meldes der mandag om uroligheder ved en guldmine nær Johannesburg. Her gik omkring 60 minearbejdere i en ulovlig strejke og blokerede for skiftehold, der skulle arbejde i minen.

- De nægtede at gå hver til sit, så politiet måtte bruge tåregas og gummikugler, siger politiet i en erklæring om episoden.

Der blev også skudt med andet end gummikugler ved minen, siger politiet, men det var ikke politifolk, der skød.

En polititalskvinde siger, at fire mennesker er såret af skyderi mellem minearbejdere, tidligere minearbejdere og sikkerhedsvagter.

Det er ikke helt klart, hvorfor der blev skudt.

Problemerne ved guldminen kommer, efter at blodsudgydelserne ved selskabet Lonmins platinmine i Marikana har udløst en bølge af arbejderuroligheder ved flere miner i Sydafrika.

Ved platinminen i Marikana blev 34 minearbejdere for knapt tre uger siden skudt og dræbt af politiet under arbejderuroligheder.

Det førte til, at myndighederne i første omgang anklagede 270 strejkende minearbejdere for de 34 drab.

Det skete med afsæt i en sikkerhedslov fra apartheidtiden, hvor strejkende arbejdere kan anklages for mord, hvis politiet tvinges til at skyde nogle af de strejkende.

Anklagen og nedskydningen af de 34 udløste en bølge af vrede landet over, og anklagemyndigheden har siden trukket anklagen tilbage med en forklaring om, at det "kun" var en foreløbig anklage.

De første af de 270 minearbejdere blev mandag løsladt fra fængslet igen, og det ventes, at de øvrige løslades inden for de nærmeste dage.

/ritzau/Reuters