Politiet giver tøvende undskyldning
En af de ulovlige anholdelser på Amagerbrogade under COP15. Foto: Oliver Morin
Politiet vil "lære af" Landsrettens dom, selv om det ærger sig over afgørelsen, siger politidirektør.

Københavns Politiet ærger sig over Østre Landsret ikke gav politiet medhold i sagen om den såkaldte knibtangsmanøvre, der førte til anholdelsen af 905 mennesker på Amagerbrogade i København i december 2009.

Landsretten stadfæstede i dag Byrettens dom fra 2010, der slog fast, at anholdelserne var ulovlige.

"Østre Landsrets dom fortæller os, at vi under COP15 ikke var gode nok til at sortere i gruppen af demonstranter og at vores dokumentation for den enkelte frihedsberøvelse burde have været bedre. Det lærer vi af, og vi vil indarbejde disse krav i vores fremtidige politioperative arbejde," siger politidirektør Johan Reimann fra Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Politidirektøren benytter samtidig lejligheden til at give en begrænset undskyldning til de mange demonstranter, der fik lov til at tilbringe op til fire timer af en kold decemberdag siddende på asfalten.

"Vi vil gerne benytte lejligheden til igen at beklage over for demonstranter og andre, hvis frihedsberøvelse nu er anset for ulovlig, at de kom til at lide under, at der blandt demonstranterne var en del, som havde ondt i sinde," siger Johan Reimann i en pressemeddelelse.

I alt 905 demonstranter blev fanget knibtangsmanøvren, da de var på vej mod Bella Centret, hvor klimatopmødet blev afholdt. Flere af de anholdte endte med at tisse i bukserne, fordi politiet ikke ville lade dem komme hen til et toilet.

via Listen To News