Politichef ved måske, hvem der syltede Blekingegadesagen

Krimi

Rigspolitiets chef Torsten Hesselbjerg og hans hustru statsadvokat Hanne Schmidt var involveret i en sag om Blekingegade-banden, der blev syltet. De kan blive afhørt i PET-kommissionen med pligt til at tale sandt.

Danmarks øverste politichef, Torsten Hesselbjerg, og en række af Danmarks mest magtfulde jurister var i 1983-84 direkte involveret i en sag, som forhindrede politiet i at afsløre Blekingegadebanden.

Det fremgår af en navneliste fra Justitsministeriet, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i.

Ud over rigspolitichefen tæller listen en række af statens højest placerede jurister, herunder rigspolitichefens hustru, statsadvokat Hanne Schmidt, Dronning Margrethes kabinetssekretær, en landsretsdommer og en nu afgået retspræsident.

Syltede dokumenter

De magtfulde topfolk var dengang unge fuldmægtige i det samme kontor i Justitsministeriet.

Her arbejdede de alle med en sag om et røveri mod den Danske Bank i Lyngby i 1983, som angiveligt blev begået af Blekingegadebanden.

I sagen tilbageholdt ministeriet udleveringspapirer, som ellers skulle have været sendt videre til Frankrig for at få udleveret to mistænkte palæstinensere i sagen.

Beslutningen om at tilbageholde udleveringsdokumenterne betød, at palæstinenserne aldrig blev udleveret. Ingen er blevet dømt for røveriet, og Blekingegadebanden blev først anholdt efter skuddrabet på en 22-årig betjent seks år senere.

En politibetjent har senere hævdet, at Justitsministeriet ville undgå at få udleveret palæstinenserne, da det kunne udløse terror mod Danmark.

Kan have vigtig viden

De otte nulevende personer kan have vigtig viden om, hvem der traf beslutningen om at tilbageholde dokumenterne og hvorfor.

Derfor bliver de nu kontaktet af PET-kommissionen, som undersøger, hvorvidt Justitsministeriet bevidst forhindrede opklaringen af bankrøveriet.

Personer, som indkaldes til afhøring har såkaldt sandhedspligt, oplyser PET-kommissionen.

»Vi vil finde ud af, hvem der har haft noget relevant at gøre med sagen. Vi er selvfølgelig interesseret i at vide, hvordan retsanmodningerne blev behandlet, om de blev sendt videre til Frankrig, og hvis ikke, så må vi spørge til hvorfor,« siger formand Leif Aamand.

Papirer destrueret

Der findes ikke skriftligt bevis for, hvem der besluttede at tilbageholde retsanmodningerne.

Nyhedsavisen har tidligere afsløret, at alle Justitsministeriets dokumenter i sagen er blevet destrueret. Det skete uden at underrette PET-kommissionen og på et tidspunkt, hvor kommissionen netop var nedsat.

Jørn Moos, tidligere politiefterforsker af Blekingegadebanden, påpeger, at de daværende medarbejdere i dag sidder i så magtfulde stillinger, at sagens opklaring kan få konsekvenser for dem.

»Det kunne være bekvemt for dem, at dokumenterne er destrueret i dag,« siger Jørn Moos.

Det har ikke været muligt at træffe Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Dronningens kabinetssekretær Henning Fode ønsker ikke at udtale sig om, hvad der skete med retsanmodningerne i ministeriet.

Det gør statsadvokat Lise-Lotte Nilas og daværende kontorchef Carl Christian Duus heller ikke.

faktaboks

De var involveret

Disse fuldmægtige i Justitsministeriet deltog i 1980'erne i »sagsbehandlingsskridt« i sagen om det såkaldte Lyngby-røveri. Ministeriet tilbageholdt dokumenter, som kunne have opklaret sagen:

Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Rigspolitichefens hustru, statsadvokat Hanne Schmidt.

Kabinetssekretær for Dronning Margrethe og tidligere PET-chef og rigsadvokat Henning Fode.

Landsretsdommer Eivind Linde Jensen.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Byretspræsident Ida Heide Jørgensen, nu afgået.

Daværende kontorchefer Peter Rhedin (afdød) og Carl Christian Duus.

Daværende afdelingschef Poul Lundbæk Andersen

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand