Ph.d.: Forsvaret rådvilde om krigsfanger
Regeringen har nedsat en undersøgelseskommission om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, hvor fangeproblematikken vil blive undersøgt. Resultaterne fremlægges dog først i 2017. Foto: Geert Vanden Wijngaert / POLFOTO
Ny ph.d.-afhandling afslører stor usikkerhed i forsvaret om håndtering af krigsfanger.

Hvordan skal man håndtere krigsfanger i Afghanistan?

Det spørgsmål har det danske forsvar aldrig fået besvaret klart trods 10 års militært engagement i Afghanistan, afslører ny ph.d.

I ph.d.-afhandlingen, skrevet af Robert Petersen fra Roskilde Universitetscenter, udtrykker tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen stor rådvildhed om Forsvarets håndtering af fangeproblematikken.

- En anden ting, vi ikke har diskuteret godt nok, er sådan noget med håndtering af krigsfanger. Arrestation af folk i de operationer, vi er i. Er de krigsfanger, eller hvad er de? Gælder Geneve-konventionerne, eller gælder de ikke? Hvilke konventioner gælder ellers? Folkeret?

- Vi har ikke fået afklaret; hvordan behandler vi krigsfanger, eller hvad vi nu kalder de mennesker vi arresterer? Hvem har ansvaret for dem? (...) Hvem skal tilgodese dem? Hvor længe har de ansvaret? En måned? To måneder? Fem år? Hundrede år? Resten af livet?, er Tim Sloth Jørgensen citeret for at sige.

Amnesty International er rystet over forsvarets rådvildhed.

- Jeg er målløs over, at vi kan stå i denne her situation efter 10 års dansk tilstedeværelse i Afghanistan. Når Forsvarets ledelse har følt sig på så usikker grund, så burde de have råbt vagt i gevær længe før, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International.

Regeringen har nedsat en undersøgelseskommission om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, hvor fangeproblematikken vil blive undersøgt. Kommissionens resultater vil blive fremlagt i 2017, men så længe kan de danske soldater ikke vente på en klar udmelding.

- Det er vigtigt, at Irak-Afghanistan kommissionen ikke bliver en undskyldning for at undgå forholde sig til problemet før 2017, hvor de danske tropper har forladt Afghanistan. Forsvarsministeren må fremlægge klare retningslinjer, og det kan ikke gå hurtigt nok, siger Claus Juul.