PETs magt giver eks-chef kuldegysninger
Det er livsvigtigt, at PET's agenter holdes hemmelige. Men kontrollen kan sagtens øges, siger Bonnichsen.

- Det kan faktisk give mig kuldegysninger.

Sådan har Hans Jørgen Bonnichsen det med den magt, Politiets Efterretningstjeneste efterhånden er blevet tillagt, fortalte han mandag på Christiansborg.

I ni år var han operativ chef i PET, hvor han kæmpede for større åbenhed. Men under mandagens høring om kontrollen med PET demonstrerede han igen, at han som pensioneret fortsat har en levende interesse i det foretagende, han forlod i 2006.

PET's fortolkninger af folks opførsel og andre omstændigheder kan få enorm betydning - for eksempel for udlændinge, der nægtes statsborgerskab, fordi de anses for at være til fare for statens sikkerhed.

Men også for politikere kan PET's vurderinger have skæbnesvanger effekt - hvilket sagen om Henrik Sass Larsen vidner om.

- PET kan nogle gange blive både anklager, dommer og bøddel, sagde Bonnichsen til medlemmer af Folketingets retsudvalg og skaren af tilhørere.

Den tidligere chefpolitiinspektør er tilhænger af øget kontrol og mere åbenhed - og opfordrer til, at borgere ligesom i Holland kan klage over en manglende sikkerhedsgodkendelse.

Men der er nogle "hellige køer," advarer Bonnichsen. Hvis kilder og agenter eksponeres offentligt, vil de blive udsat for fare - og "i visse situationer den sikre død," sagde han.

Hvis kilder tørrer ud, vil det få "helt uoverskuelige" følger for PET's mulighed for at forhindre farer mod Danmark som et frit, demokratisk og sikkert samfund.

Hemmelighedskræmmeriet er også til gavn for de personer, som PET undersøger, understreger den tidligere PET-chef.

- De pågældende har krav på en ganske særlig beskyttelse, da de ikke har de samme retsgarantier som en mistænkt person, der bliver efterforsket i en åben straffesag, sagde Bonnichsen.

/ritzau/