På det psykiatriske hospital i Risskov ved Aarhus går der i gennemsnit mere end tre alarmer om dagen. Det viser en registrering af hospitalets alarmlog fra juni 2015 til juni 2016. I alt blev der i perioden trykket alarm 1.262 gange.
To fællestillidsrepræsentanter fra Risskov peger på, at det handler om lave personalenormeringer. Men så enkelt kan regnestykket ikke gøres op, mener Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland.
- At der generelt er en for lav personalevurdering, har jeg godt set, at man blandt nogle af tillidsrepræsentanterne har sat en dagsorden for. Men her og nu har jeg ingen oplysninger, der går på, at der lige pludselig her det sidste halve år er kommet en situation, hvor der er for lav personalenormering, siger han til Avisen.dk.
Alene med 17 patienter
Når alarmen går, fordi en ansat føler sig i truet, slipper omkring 12 andre medarbejdere, hvad de har i hænderne og løber mod den kollega, der har tilkaldt hjælp.
Hvis en ansat under en nattevagt løber af sted for at hjælpe på en naboafdeling, kan vedkommendes kollega blive ladt tilbage alene.
Fællestillidsrepræsentant og plejer Jesper Priskorn fortæller, at man om natten ofte står alene tilbage med 17 patienter. Samme billede tegner overlæge Peter Møller Andersen, der er tillidsmand for alle overlæger på Psykiatrisk Hospital Risskov.
- Hvis man om natten er to på et sengeafsnit, og én løber til alarm, kan den anden medarbejder stå alene i et sengeafsnit med 17 svært syge patienter, siger han.
Kampagnen på Risskov
I december advarede den samlede personalegruppe på Psykiatrisk Hospital i Risskov gennem et åbent brev om utilfredsstillende arbejdsforhold.
For nyligt blev der så ansat 12 nye medarbejdere, da flere tidligere vikarer på stedet blev fastansatte. Det har betydet, at der på nogle afdelinger nu er to en halv ansat per sengeafsnit om natten.
Den udvikling er Bent Hansen godt tilfreds med, og derfor ser han ingen grund til, at der lige nu og her bliver ansat flere.
- Jeg har bemærket, hvad det er for en kampagne, der er i gang. Men jeg har aldrig mødt en personaleorganisation, der siger, vi har for høj normering. Jeg har hørt nogle, der siger, den er for lav, men det objektive grundlag har ikke overbevist mig om, at det entydigt er sådan, siger han.
Personalet skal vide, hvornår de trykker alarm
Bent Hansen anerkender, at det påvirker personalet, når der lyder en høj alarm.
Og derfor skal man ifølge regionsrådsformanden "hele tiden være opmærksom på, at personalet har de rigtige redskaber til at vurdere, om alarmerne skal bruges eller ikke bruges".
- Det er farligt at bruge for lidt, men det er ikke særlig godt, hvis de bliver brugt for meget. Men hvad niveauet skal være, det går jeg ud fra, at dem, der har den faglige viden, vurderer, siger han.