Pas på farligt kørelys i nye biler
Foto: Pressefoto
Titusinder af bilister kan - uden at vide det - skabe livsfarlige situationer i trafikken, og det får nu flere eksperter til at advare.

Problemet er, at mange bilfabrikker de senere år har udstyret deres modeller med kørelys foran - et lys, der tænder, uden at baglygterne bliver tændt, oplyser DR Sjælland.

Det er helt lovligt at bruge kørelyset i dagslys. Det fremgår af et EU-direktiv, der blev gennemført i dansk lov for et par år siden.

Det nye kørelys betyder, at der spares brændstof og dermed CO2 ved kørslen, men glemmer bilisten at sætte blus på baglygterne, når det er ved at blive mørkt, eller når det er tåget eller regnvejr, så er der risiko for alvorlige ulykker.

Nogle bilmodeller har en sensor, der automatisk tænder baglygterne, når det bliver mørkt, men det er ikke altid, automatikken virker, når det bliver tåget.

Det oplever Carina Jensen fra Ringsted med sin nye firmabil:

- Så skal jeg huske at tænde for baglyset, og det smutter indimellem, må jeg indrømme, og så er det, jeg tænker, at det måske en dag kan gå helt galt. Jeg savner faktisk det gamle kørelys, hvor der var lys på hele tiden - også på baglygterne, siger hun til DR Sjælland.

Der er ingen opgørelser over eller undersøgelser af, om det nye kørelys har været årsag til ulykker, men hos FDM siger teknisk konsulent Jacob Mortensen, at nogle bilister glemmer at tænde baglyset, og de så kan være svære at se i tåge eller regnvejr, og så kan dem, der kommer bagfra måske ikke nå at bremse.

Derfor er det vigtig, at bilisterne lærer at tænde baglygterne, når lysforholdene kræver det, siger han - og leder af færdselspolitiet hos Sydsjællands- og Lolland Falsters politi, Erik Mather, er enig.

- Ellers er der en betydelig øget risiko for at blive påkørt bagfra, og ulykken kan få fatale konsekvenser, siger han.

Politiet oplever med jævne mellemrum bilister med forkert lygteføring, og ordensmagten har intet imod at hjælpe de glemsomme bilister med at få tændt baglygterne:

- Det gør vi ved, at vi skriver til dem, og i vores skrivelser er der gerne et girokort i bunden, så man skal betale en bøde, siger Erik Mather.

Bøden for forkert lygteføring er på 1000 kroner.

Trafikstyrelsens informationschef Thorbjørn Ancher siger, at flere bilister har henvendt sig til styrelsen om problemet, og styrelsen overvejer i øjeblikket en informationskampagne om sagen.

Ifølge Dansk Automobilhandlerforening har op mod 300.000 biler i Danmark det nye kørelys - og antallet stiger hvert år med omkring 150.000.