Tykke sagsmapper, lange rapporter og tidsregistrering på computeren.
Hver tredje dansker oplever at bruge mere tid end tidligere på at dokumentere og registrere, hvad arbejdstiden bliver brugt til, viser en ny undersøgelse.
Det er en uheldig udvikling, der kan føre til flere tilfælde af stress, advarer eksperter.
"Det værste er, at det signalerer kontrol og mistillid. Det kan være meget stressende for den enkelte medarbejder," siger Lene Marie Jensen, der er stresskonsulent.
Er der overhovedet nogen, der læser det?
Medarbejdere i både offentlige og private job mødes med flere krav om at scanne ind, dokumentere og udfylde skemaer.
Kravene kommer både fra chefen, kunderne og lovgivningen, siger Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.
"Det gør arbejdsdagen mere stressende og frustrerende, når man bruger mindre tid på det, man er uddannet til og ved noget om, og mere tid på dokumentation. Især hvis man ikke ved, hvad det skal bruges til, og om nogen overhovedet læser det," siger han.
"Det var jo ikke derfor, jeg blev pædagog!"
Når det arbejde, man laver, ikke giver mening, opleves det som en stressfaktor, siger Pernille Rasmussen, der er erhvervspsykolog med egen klinik.
Hvis man for eksempel har valgt et job som læge, pædagog eller hjemmehjælper, vil man typisk opleve det som meningsfuldt at bruge arbejdstiden på de mennesker, man skal hjælpe.
"Når tiden går med at lave dokumentation, som man ikke kan se værdien i, kan det føles meningsløst for den enkelte. Mange tænker, at det var ikke derfor, at jeg valgte min uddannelse," forklarer hun.
Det spiller også ind, at mange i forvejen løber hurtigere og hurtigere for at nå opgaverne, tilføjer Pernille Rasmussen.
Kravet om dokumentation opleves dermed som endnu en opgave, der smækkes oven i bunken.
Det er sjældent chefens skyld
Stresskonsulent Lene Marie Jensen opfordrer til at råbe op, hvis man oplever problemet.
"Det er vigtigt, at vi tør snakke om det, både med chefen og i medarbejdergruppen. Dermed kan man nemmere finde andre løsninger," siger hun.
Og så gælder det om at huske på, at selvom kravet om dokumentation kan føles som manglende tillid fra ledelsens side, er det sjældent tilfældet. Reglerne kommer nemlig sjældent fra den nærmeste chef, men højere oppe i ledelseshierakiet - eller fra regeringen.
"Det hjælper at huske, at det ikke er din chef, der står bag, og at det ikke er et personligt angreb," siger stresskonsulenten.
Analysebureauet Wilke har stillet 956 repræsentativt udvalgte danskere spørgsmålet:
Oplever du, at du må bruge mere eller mindre tid på at registrere og dokumentere, hvad du laver på dit arbejde, end førhen?
- Mere - 33 procent
- Det samme - 34 procent
- Mindre - 4 procent
- Ved ikke - 29 procent