Partitoppens favorit i duel om formandspost
Astrid Krag er kendt som en af Søvndals midtsøgende støtter. Nu skal hun måske selv styre SF ud af krisen.

Hun kan muligvis skrive partiformand på visitkortet, allerede inden hun runder 30 år.

SF's unge sundhedsminister, Astrid Krag, var den første til at melde sit kandidatur til formandsposten i partiet, efter at udenrigsminister Villy Søvndal for to uger siden meddelte, at han trækker sig som formand.

- SF har brug for en frisk start. Jeg vil, hvis jeg bliver valgt, være formand for hele partiet, og jeg glæder mig meget til den proces, vi nu står overfor, sagde 29-årige Krag om sin beslutning.

Krags eneste modkandidat til posten er den 52-årige Annette Vilhelmsen, der associeres med venstrefløjen i SF.

Astrid Krag anses derimod for at være en af Villy Søvndals midtsøgende unge støtter og partitoppens kandidat.

Hendes interesse for fagbevægelsen og kampen for et bedre liv for arbejderne blev vakt, da hun som ung skoleelev kæmpede sig gennem samtlige bind af "Pelle Erobreren".

Men den unge politiker er også nået til erkendelser omkring idealisme og realiteternes verden, som måske ikke glider lige nemt ned i alle dele af SF.

- For mig er der ikke en modsætning mellem at være idealist og praktisk politiker, for det mest idealistiske og humanistiske er da at få nogle forandringer igennem.

- Jeg laver politik for at forandre noget - ikke for at sidde i rundkreds og diskutere, forklarede hun tidligere på året i et interview med Information.

Astrid Kragh er fortaler for regeringssamarbejdet og har fundet allierede i andre unge SF'ere såsom den magtfulde skatteminister Thor Möger Pedersen og politisk ordfører Jesper Petersen, der også er tæt på Villy Søvndal.

Hun har aldrig færdiggjort sin statskundskabsuddannelse, men hun var landsformand for partiets ungdomsorganisation fra 2005 til 2007 og fik plads på tinge for første gang i 2007.

Første gang, hun prøvede kræfter med Christiansborg, var dog i 2006, da hun blev udnævnt som stedfortræder for netop Søvndal og havde sin plads på Slotsholmen i en kort periode.

Nu har hun så chancen for at overtage hans post som partiformand - det bliver afgjort i løbet af et par uger.

I forbindelse med sin afgang udtalte Villy Søvndal, at han ikke vil blande sig i det kommende formandsvalg. Men han har dog sagt, at Krag er en dygtig og arbejdsom politiker.

Astrid Krag er gift med rapperen Andreas Seebach, kendt som AndyOp. Sammen har de to børn.

/ritzau/