Parterapeuten advarer: Dette kan få parforholdet til at skride
Holder du også på din ret til at udleve dig selv, så overlever dit parforhold måske ikke. Det siger parterapeut.
Der gået inflation i det dér med at udleve sit potentiale. Det kan koste parforholdet.
Der gået inflation i det dér med at udleve sit potentiale. Det kan koste parforholdet.
Foto: Iris/Scanpix/modelfoto

Der gået lidt inflation i det dér med at udleve sit potentiale. Det mener familiepsykologen og parterapeuten Heidi Agerkvist.

Hun hejser et flag og advarer mod en stærk tendens i tiden, hvor parterne i parforholdet skal have plads til at udleve hvert sit potentiale og dyrke sine interesser for at kunne kalde sig lykkelig.

- Hvis man bruger sin partner som roadie på éns eget roadtrip, så er der noget, der skrider i parforholdet. På den korte bane er det rart at være den, der får opfyldt sine behov, men på sigt vil der opstå en skævhed, siger Heidi Agerkvist blandt andet i en artikel i Søndagsavisen.

Egotrip dræber

Hun vurderer, at denne trang til selvudlevelse er dræbende i et parforhold og risikoen for, at parforholdet er "blevet temmeligt vissent", når udlevelsen er forbi, er stor.

Den eneste måde at undgå at parforholdet visner er at åbne munden og melde fra i tide, så det ikke ender med, at det kun er den ene som skifter bleer, mens den anden cykler jorden rundt, siger hun og tilføjer blandt andet:

- Hvis man ender med at gå og ”putte” med sine egne behov, kan det let ende i bitterhed. Vi skal strække os, så langt det giver mening - men ikke så langt, at elastikken springer. Lad være med at gå og lege martyr.

Balance i regnskabet

Heidi Agerkvist kunne godt tænkes sig et regnskab, hvor ingen skylder hinanden noget, og istedet smider hele puljen af behov og betænkeligheder på bordet og kigger på, hvordan det kan gøres, så det er rart for begge parter.

Det handler nemlig også om perspektiv eller om, at du generelt har brug for mere plads til dig selv. Og den plads kan de fleste mennesker godt give i en periode, mener hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.