Overlæge: Ansatte trues med fyring, hvis de kommer med kritik

Sygeplejersker og andre ansatte på hospitalet har blandt andet oplevet stikpiller og inddirekte fyringstrusler, ifølge overlægen. (Foto: Arkivfoto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix)

Topledelsen forsøger at lukke munden på sygeplejersker, læger og laboranter, som kritiserer Sundhedsplatformen, lyder det fra overlæge.

Hvis du vil beholde dit job, gør du klogest i ikke at kritisere Sundhedsplatformen.

Det er den trussel, som en række kritiske sygeplejersker, laboranter og læger indirekte har fået fra deres overordnede, fortæller overlæge Jacob Rosenberg til Berlingske.

Han har angiveligt fået cirka 20 henvendelser fra ansatte i Region Hovedstadens hospitaler, som fortæller om stikpiller, irettesættelser eller tjenstlige samtaler, efter de har kritiseret Sundhedsplatformen offentligt, for eksempel på Facebook eller i medierne.

Hører hjemme i Nordkorea

- Det er et topledelsesproblem. Det er management by fear, ledelse bygget på frygt, som betyder, at hvis man irettesætter en enkelt, så går de andre i takt. Det kan kan være meget godt, hvis man bor i Nordkorea, men ikke i Danmark. Det hører ingen steder hjemme, siger Jacob Rosenberg til Berlingske.

Det nye it-system har ved flere lejligheder mødt kritik, blandt andet for at stjæle de ansattes tid fra patienterne og for at være skyld i fejlmedicinering af flere tusinde patienter.

Kritik er en mulighed for at forbedre ting

Ledelsen burde tage imod kritikken fra sygeplejersker, læger og andre ansatte, som dagligt arbejder med systemet, med åbne arme og se det som en mulighed for at rette op på fejl og forbedre systemet, mener overlægen, som også er lokalpolitiker for Liberal Alliance.

Men i stedet er resultatet, at de ansatte ikke tør komme med kritik - heller ikke internt på arbejdspladsen, siger han.

Region Hovedstadens direktion afviser, at ansatte risikere fyring eller andre negative konsekvenser.

Alle ansatte i regionen har ytringsfrihed, og regionen arbejder løbende med at der skal være en åben debat om tingene, understreger koncerndirektør Jens Gordon Clausen over for Berlingske.