Lægestuderende: Sådan kan vi lokkes til provinsen
Lægestuderende og formand for FADL, Claas-Frederik Johannsen, kan sagtens se sig selv som praktiserende læge uden for de store byer i Danmark. (Foto: Foto: Privatfoto)
Claas-Frederik Johannsen har flere forslag til, hvordan det bliver attraktivt for ham og andre lægestuderende at vælge en karriere uden for de største byer.

Der skal flere praktiserende læger til Thy, Kalundborg og andre yderområder i Danmark.

Det er et af målene med regeringens nye udspil, "Flere hænder og større arbejdsglæde," der blev præsenteret fredag.

Claas-Frederik Johannsen, der er lægestuderende og bor på Nørrebro i København, kan godt forestille sig, at han en dag tager imod patienter i et af yderomåderne. 

- Jeg kunne helt sikkert forestille mig at flytte ud, da jeg selv er opvokset uden for byerne. Jeg kan også bedre se mig selv bo et sted, hvor der er mere grønt og ikke så langt til vandet, siger han til Avisen.dk.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er et af målene i udspillet, at det skal gøres mere attraktiv at uddanne sig til praktiserende og derefter åbne en praksis de steder i landet, hvor der er mangel.

Onsdag fremlagde regeringen sin samlede sundhedsreform, hvor et centralt mål er, at flere behandlingstilbud skal rykke tættere på borgerne.

Trækker mere i ham

Udover at være formand for FADL – Foreningen af Danske Lægestuderende – læser Claas-Frederik Johannsen på 10. semester på medicinstudiet på Københavns Universitet. Han har stadig halvandet års studie og et års turnus tilbage, før han kan begynde en speciallægeuddannelse, men når det sker, vil han gerne uddanne sig inden for psykiatri eller almen medicin.

- Det giver en tryghed, at mulighederne for at være praktiserende læge bliver bedre, siger Claas-Frederik Johannsen efter at have hørt om regeringens udspil.

Den rigtige gulerod

For at få flere praktiserende læger foreslår regeringens blandt andet at øge antallet af uddannelsessteder.

Som lægestuderende kan man ikke frit vælge, hvilken speciallægeuddannelse man gerne vil have. Der er hvert år begrænsede pladser, og dét skal der laves om på, hvis det står til Claas-Frederik Johannsen og FADL.

Han mener, at et øget antal pladser vil betyde, at flere af de studerende frivilligt vil vælge at uddanne sig inden for almen medicin - altså at blive praktiserende læge.

- Det er den største gulerod i min optik. At holde antallet af hoveduddannelsesstillinger (forløb med faglig specialicering, red.) kunstigt lave har været et politisk kneb til at få studerende til at flytte steder hen, hvor de ikke ville være og blive specialister inden for et område, de ikke var interesserede i. Man har måttet stille sig tilfreds med noget, som man ikke ønskede, siger han.

Studiejob i almen praksis

Men ifølge Claas-Frederik Johannsen kan der sagtens gøres mere for øge de studerendes interesse for at vælge en karriere som praktiserende læge. Dels ved at styrke mulighederne for at komme i praktik og dels ved at oprette studiejob.

FADL har i mange år forsøgt at forhandle en aftale om studiejob på plads med de praktiserende læger. Endnu er det ikke lykkedes, selv om Claas-Frederik Johannsen  mener, at begge parter kunne vinde på det.

- Man giver de studerende et indblik i almen praksis, og hvad det er for et felt. Samtidig får de praktiserende læger hjælp ude i deres praksis. Der mangler nemlig også andet personale end kun læger i almen praksis, og nogle af de arbejdsopgaver kan studerende godt varetage, siger Claas-Frederik Johannsen.

via Listen To News