Kristian til Mette F.: Hvorfor skal jeg tvinges til at flytte væk fra mit lille barn?
Der mangler forståelse for, at der er tale om mennesker med familie, siger Kristian om Socialdemokratiets forslag. Foto: Privatfoto
Hvis Socialdemokratiets udspil vedtages, risikerer Kristian og hans kæreste at blive sendt til hver sin del af landet, selvom de har et lille barn.

Om et halvt år skal Kristian Jeppesen være far for første gang.

Men står det til Socialdemokratiet, kan han blive tvunget til at bo et halvt år i den modsatte ende af landet som hans kæreste og barn, når barnet er halvandet år gammel.

Det kan nemlig blive konsekvensen af det nye udspil, som Socialdemokratiet netop har præsenteret. Her fremgår det blandt andet, at alle nyuddannede læger skal tvinges til at arbejde et halvt år som praktiserende læger i en lægeklinik i en yderkommune, inden de begynder på uddannelsens overbygning.

- Jeg har det rigtigt svært ved at blive brugt som spillebrik og kastet rundt i landet. Jeg synes, forslaget mangler forståelse for, at det er rigtige mennesker, der er tale om, siger Kristian Jeppesen til Avisen.dk.

To læger og en baby

Både han og kæresten er 27 år gamle og lægestuderende på sidste år af kandidatuddannelsen i medicin på Københavns Universitet. Hvis forslaget vedtages, risikerer de at blive sendt til hver sin ende af landet, væk fra familie og netværk, selvom de til den tid har et lille barn.

- Det, at vi venter barn, gør det ekstra foruroligende at læse det her forslag. Vi har talt om det, men vi har svært ved at se, hvad vi skal gøre, hvis det her bliver vedtaget, siger Kristian Jeppesen.

I forvejen skal lægestuderende i praktik som en del af deres uddannelse, hvilket for nogen betyder, at de er nødt til at flytte. Der er dog en stor sandsynlighed for, at man får noget i det område, man bor i.

Socialdemokratiets forslag vil betyde, at alle oven i praktikperioden skal arbejde et halvt år i en udkantskommune.

Frygter også for patienternes sikkerhed

Det er ikke fordi Kristian Jeppesen har noget imod tanken om at bo i provinsen.

- Vi har faktisk talt om, at det kunne være interessant engang. Der er nogle fordele ved det, for eksempel at husene er billigere. Men jeg vil gøre det på min egen måde og have min familie med - ikke tvinges derud.

En anden bekymring, han har ved forslaget, går på at lægerne vil blive sendt ud og brugt som praktiserende læger, før de har taget sidste del af deres uddannelse.

- Som jeg forstår forslaget, er man der som en del af produktionsapparatet, ikke for at lære. Men der der er jo en grund til, at den praktiserende læge normalt har et speciale i almen medicin. Man er "gatekeeperen", som vurderer, hvem der skal sendes videre i sundhedssystemet, siger han og fortsætter:

- Det er et stort ansvar, som kræver meget viden. Patienter beskriver symptomer forskelligt, og nogle ting kan være akutte uden at lyde akutte. Og som udgangspunkt har du kun et kvarter til at vurdere det, og i det kvarter skal du også lave dokumentation. Hvis det var mig, ville jeg i hvert fald være bange for, at jeg overså noget, der potentielt var meget akut, siger han.

Træt af at blive set på som "forkælede"

Kristian Jeppesen har det også svært med forslaget, fordi det ligger mellem linjerne, at lægerne er forkælede. Mette Frederiksen (S) siger blandt andet til Jyllands-Posten, at hun mener, man godt kan tillade sig at bede lægerne om et halvt års tjenestepligt i en udkantskommune, når de nu får "en af de bedste, længste og dyreste skattefinansierede uddannelser i Danmark."

- Den uddannelse har de jo ikke givet os for at være venlige, men fordi man mangler læger, siger han og understreger, at lægeuddannelsen er en af de uddannelser, der hurtigst tjener sig selv hjem.

Men kan du ikke se, at det er et problem, at der er for få læger i nogle kommuner?

- Jo, jeg anerkender det fuldt ud, men jeg er ked af at høre, at man vil bruge tvang som en løsning. Der er brug for en mere langsigtet løsning i stedet for, siger Kristian Jeppesen.

Han frygter, at forslaget vil skræmme potentielle lægestuderende væk eller få nyuddannede læger til i stedet at søge ind i den private industri - for eksempel i Novo Nordisk, hvor lønnen oven i købet er bedre.

Men hvad kan man gøre for at løse problemet her og nu?

- Jeg synes, man skal bruge guleroden i stedet for pisken. For eksempel ved at tage mere hånd om lægens familie - sørge for arbejde til partneren, informere om gode institutioner og om, hvad der er godt ved området.