OVERBLIK: Det siger organisationerne om klimaudspil fra S
Jens Joel, Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Christian Rabjerg Madsen præsenterede torsdag Socialdemokratiet klima- og miljøudspil. Foto: Michael Drost-han Sen/Scanpix
Der er primært roser til Socialdemokratiets klima- og miljøudspil, der blev præsenteret torsdag.

Den danske stat skal skyde 20 milliarder kroner ind i en "grøn fremtidsfond", der skal investere i nye teknologier inden for vedvarende energi, lagring af energi, rent drikkevand og bæredygtig fødevareproduktion.

Det foreslår Socialdemokratiet i et nyt klima- og miljøudspil, som partiet præsenterede torsdag.

Her er et overblik over reaktionerne på udspillet.

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi:

- Vi ser mange gode ting i Socialdemokratiets udspil. Det gælder særligt flere midler til energiforskning, en klar plan for mere havvind og ambitionen om at sætte mere el til transporten og varmen via lavere elafgifter. Det er alle gode skridt på vejen mod et grønnere Danmark.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

- Som Danmarks største grønne organisation er det fantastisk for os at se, at der nu er kommet så stor fokus på den grønne dagsorden fra stort set hele det politiske spektrum.

- Vi ser udspillet her som ambitiøst, og det leverer på det, som biologerne længe har efterspurgt. Det er også positivt, at det er et samlet udspil, hvor der indtænkes gevinster for klima, miljø og natur på kryds og tværs.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme:

- Socialdemokratiet foreslår, at langt mere overskudsvarme skal udnyttes.

- Det er et godt og meget fremsynet forslag, som vil være med til at styrke den kollektive opvarmning, hvor vi i højere grad udnytter de stigende mængder overskudsvarme, der kommer fra virksomheder og de mange nye datacentre.

Tine Roed, direktør i Dansk Industri:

- Det er et konstruktivt og ambitiøst udspil, som Socialdemokraterne er kommet med. Nu kender vi de fleste partiers forhandlingsudspil, og partierne står ikke længere fra hinanden, end at det bør være muligt at lande en bred aftale hen over midten inden sommerferien.

- Vi skal fastholde danske virksomheders førerposition. Derfor er det helt afgørende, at forskningen i energiteknologi bliver prioriteret højt. Med en milliard kroner til energiforskning lægger Socialdemokraterne sig på et godt og afbalanceret niveau.

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer:

- Vi vil meget gerne være med til at finde løsninger, der kan reducere drivhusgasudledningen yderligere og samtidig sikre landbrugets effektivitet og konkurrenceevne.

- Det kan lykkes ved at anvende og udvikle de klimavirkemidler, der øger udbyttet og sikrer høj udnyttelse af foder, gødning og alle andre ressourcer. Derfor er vi også rigtig glade for, at Socialdemokratiet i deres udspil også prioriterer midler til forskning.

Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen

- Det undrer os, at der bliver sat fokus på plastvandflasker, som allerede er en del af det danske pantsystem, som sørger for at indsamle og genanvende vandflaskerne.

- Desuden udgør de blot 1,9 procent af al plastemballage i Danmark, mens langt den største del af dansk plastemballage ikke bliver indsamlet og genanvendt.

Til gengæld vil Bryggeriforeningen gerne være med til at indføre pant på plastflasker til juice og saft, sådan som det foreslås i udspillet.

/ritzau/