Optøjer i Nordirland: 56 politifolk kvæstet
For anden nat i træk er Belfast blevet ramt af blodig uro, hvor politiet kæmper med at holde parterne adskilt.

Gadekampene blev sent mandag aften så voldsomme i Nordirland, at en kampklædt politistyrke skød med gummikugler og vandkanoner for at stoppe sammenstødene mellem katolikker og protestanter på åben gade i Belfast.

Ni politifolk blev kvæstet - mindst tre alvorligt - i de voldelige optøjer, hvor maskerede uromagere kastede benzinbomber, fyrværkeri, sten og murbrokker efter ordensmagten, som forsøgte at skille de to rivaliserende grupper fra hinanden i den nordlige del af byen.

På et tidspunkt kaprede personer fra den protestantiske gruppering endda en varevogn og skubbede den mod politiets linjer, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Det er den anden nat i træk med uro og optøjer, som kommer i kølvandet på en katolsk og irsk-nationalistisk march i området.

Mindst 47 politifolk kom søndag til skade i sammenstød i en strid om retten til netop at holde den slags parader.

Den paramilitære vold mellem katolske republikanere og probritiske protestanter i den nordirske provins, som har raset med jævne mellemrum i flere årtier, blev i det store hele afsluttet med en fredsaftale i 1998.

Men Belfast, som er den største og vigtigste by i Nordirland, er mange steder stadig delt mellem sekteriske linjer.

Der udbryder ofte kampe i løbet af sommermånederne, når protestantiske grupper afholder deres traditionelle parader, der opfattes som en rød klud af katolske nationalister, hvoraf mange ønsker at blive en del af Irland.

/ritzau/Reuters