Oprørere i Syrien: Fly er deres sidste kort
- Med eller uden hjælp udefra er regimets fald kun et spørgsmål om måneder, siger syrisk oprørsleder.

En af oprørslederne i Syrien siger, at et meget stort område af landet er uden for regimets kontrol, og han maner, at styrets sidste stærke kort er luftherredømmet.

- Med eller uden hjælp udefra er regimets fald kun et spørgsmål om måneder, ikke år, siger oberst Ahmed Abdel Wahab, der oplyser, at han har kommandoen over en brigade på 850 mand i Den Frie Syriske Hær (FSA).

- Hvis vi havde anti-luftskyts og panserværnsmissiler, ville vi hurtigt kunne få overtaget, siger han i et interview med nyhedsbureauet AFP i landsbyen Atma nær grænsen til Tyrkiet.

- Vi kontrollerer det meste af landet. I de fleste regioner er militærets soldater fanger på deres kaserner.

- De kommer kun lidt ud, og deres moral er dårlig. Men vi kan bevæge os frit overalt - undtagen i Damaskus, siger Wahab, som for ni måneder siden hoppede af og forlod sit officersjob i militæret.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon og hans særlige udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi, sagde efter drøftelser i weekenden, at volden i Syrien har nået et modbydeligt niveau.

De udtrykker håb om, at FN's Generalforsamling i næste uge vil kunne sikre, at situationen forbedres.

Iagttagere udtrykker bekymring for, at volden vil eskalere hen over vinteren. Der dræbes nu omkring 1000 mennesker i Syrien hver uger, siger aktivister, som indhenter deres oplysninger fra forskellige kilder i landet.

Menneskerettighedsgruppen Syrian Observatory for Human Rights, som er på oppositionens side, anslår, at konflikten indtil nu har kostet over 27.000 syrere livet.

Amnesty International siger, at syriske bombefly begår krigsforbrydelser ved vilkårlige angreb på beboelsesområder.

Ifølge Amnesty bruger den syriske hær upræcise og slagkraftige våben i daglige angreb på beboelsesområder.

/ritzau/AFP