Operation Batman er kodeord for PKK-aktion
Efterforskningen af økonomisk støtte til PKK er hemmelig, men politiets sigtelse beskriver en rollefordeling

Det er ikke kun på filmlærredet, at Batman figurerer. Politiets sag om millionstøtte til den kurdiske oprørsbevægelse PKK går under kodenavnet "Operation Batman".

Ligesom tegneserie- og filmhelten holder politiet kortene tæt til kroppen og ønsker ikke at komme ind på detaljerne i sagen.

Men sigtelserne mod otte mænd giver et nærmere indblik i politiets mistanker.

PKK er en militant organisation, der kæmper for blandt andet et selvstændigt Kurdistan. Organisationen står på terrorlisterne, og de otte kurdiske mænd menes at have indsamlet 67 millioner kroner i Danmark og formidlet helt op til 140 millioner videre til organisationen.

Alle mænd er derfor sigtet for at have ydet økonomisk støtte til terror, men det er kun én af dem, en 50-årig mand med tyrkisk statsborgerskab, der ifølge politiets påstand har stået bag formidlingen af de 140 millioner kroner i årene 2009 til 2012.

Indsamlingen af 67 millioner i årene 2011 til 2012 er fundet sted i samarbejde med seks af de andre sigtede, hævdes det i sigtelsen.

Den 50-årige har ifølge politiet stået for at indkalde fem af mændene til samling i PKK's selvbestaltede parlament "Dansk Folkesamling".

En 27-årig mand med opholdstilladelse i Belgien menes at være lederen af PKK her i Danmark, og han skal have været på besøg flere gange for at instruere og planlægge indsamlingen af de mange millioner.

Den ældste af de otte mænd er 71 år. Han beskyldes af politiet for at have stillet sin lejlighed til rådighed til planlægningsmøderne, mens en 45-årig mand menes at have stillet sine kontakter og viden til rådighed til indsamlingen af pengene.

Ens for alle mændene er dog, at de nægter sig skyldige i sigtelserne under grundlovsforhøret, der finder sted i Københavns Byret onsdag.

/ritzau/