Onsdagens aktier: Vestas bagerst i let stigende marked

Vestas var igen i fokus på den danske børs med store kursudsving, og onsdagen endte fortegnet med at være negativt, da en dårlig nyhedsstrøm og gevinsthjemtagning gav fald i aktien. Med et dyk på mere end 8 pct. var Vestas nederst i C20-indekset, der samlet set steg 0,63 pct. til 492,97.

Dermed fortsatte det danske eliteindeks sin seneste trend med stort set sidelæns bevægelser. I de seneste tre uger har indekset hver dag lukket mellem 487 og 495, og der har i perioden været syv dage med stigninger og otte med fald. Torsdag kan der dog komme noget mere bevægelse i handelen, når Den Europæiske Centralbank, ECB, holder rente- og pressemøde.

- Man venter, at centralbankchef Mario Draghi kører det store skyts i stilling i morgen. Han har været ude at sige, at ECB har midlerne og er parat til at gøre, hvad der skal til for at redde euroen, men man venter, at han vil konkretisere det lige mere, og det peger lidt imod opkøb af korte statsobligationer i Spanien og Italien, siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til Ritzau Finans.

Onsdag dryssede der rygter igennem om netop obligationsopkøb. Ifølge Bloomberg News arbejder ECB med planer om "ubegrænset" obligationsopkøb af papirer med løbetid op til tre år, som dog skal "steriliseres" ved frasalg af andre aktiver for at undgå yderligere inflation. Mario Draghi går på talerstolen kl. 14.30 torsdag.

Vestas' rutsjebanetur på børsen fortsatte, og efter seks handelsdage med en samlet fremgang på 43 pct. - trukket op af muligheden for et samarbejde med japanske Mitsubishi - vendte pilen den modsatte vej onsdag.

- Den er steget pænt, og nu falder den lidt tilbage, nok primært på grund af de seneste dages stigninger. Der er nok nogle investorer, der tager lidt kortsigtet gevinst, siger analysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til Ritzau Finans.

Aktien blev også mødt af en negativ analyse fra norske DNB, der kaldte stigningerne for en "overreaktion" og sænkede sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "køb".

- Aktien er steget meget på meget kort tid drevet af spekulationer om et nært forestående bud og inddækning af short-positioner. Imidlertid er de fundamentale forhold ikke blevet forbedret, og ordreindløb er blevet svækket ind i tredje kvartal, sagde DNB's analytiker Håkon Levy til Ritzau Finans.

Også fra Rumænien kom der dårligt nyt, da lokale medier skrev, at Vestas er blevet fravalgt til en ordre på over 500 MW i landet. Siemens eller Alstom står nu til at overtage projekterne, udtaler chefen for det franske selskab, der står bag. Vestas-aktien lukkede 8,3 pct. lavere i 44,50 kr. og udslettede dermed stort set hele tirsdagens stigning.

I bunden af indekset fandt man også DSV, der blev påvirket af meldinger fra det store amerikanske transportselskab Fedex. Det nedjusterede sent tirsdag sine forventninger til indtjeningen i første kvartal og ser nu et resultat per aktie på 1,37 til 1,43 dollar mod tidligere 1,45 til 1,60 dollar. Begrundelsen for nedjusteringen er svaghed i den globale økonomi, hvilket hæmmer omsætningsvæksten. Fedex beskæftiger sig hovedsageligt med pakkepost, hvor DSV oftere håndtere større forsendelser, men alligevel faldt DSV-aktien 1,7 pct. til 127,80 kr.

- Markedet venter stadig med spænding mod rentemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB) i morgen torsdag, og vi ser herhjemme, at folk søger mod defensive aktier, såkaldt "sikker havn", som ellers har haft det svært de seneste dage, siger Bjørn Schwarz.

Det gav bonus til defensive sektorer som høreapparater, hvor GN Store Nord og William Demant Holding mærkede fremgang, mens også medicoselskaberne Novo Nordisk og Coloplast var godt med. De fire aktier steg alle omkring 1-2 pct., mens Pandora lagde sig helt i front med et plus på 4 pct.

Carlsberg er inde i varmen hos Nomura, som mener, at der kan være langt mere i aktien end de 610 kr., som det japanske finanshus' kursmål i øjeblikket indikerer. Nomura venter, at bryggeriet på sin kapitalmarkedsdag i Skt. Petersborg næste uge vil fortælle om de tiltag, som den nyudnævnte russiske chef Issac Sheps vil iværksætte for at øge effektiviteten og profitabiliteten i Rusland. Issac Sheps vendte udviklingen i Carlsberg UK, og på den baggrund tror Nomura på, at han er det rette til at gentage kunststykket i Rusland. Carlsberg-aktien steg 0,6 pct. til 523,50.

Dagens nøgletal i eurozonen viste uventede fald i den endelige opgørelse over PMI-indeksene for august, mens detailsalget faldt som ventet med 1,7 pct. på årsbasis. De tal gav dog ikke anledning til større bevægelser i markedet, der har øjnene stift rettet mod Mario Draghis ageren torsdag.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk