Omstridt sharia-leder: Jeg er ikke radikal
Den omstridte muslimske leder, Muhammad Tahir ul-Qadri, afviser at være ekstremist op til omstridt konference.

Hverken radikal eller konservativ.

Sådan siger den kritiserede muslimske leder af Minhaj Ul-Quran, Muhammad Tahir ul-Qadri, om sine egne synspunkter.

- Jeg er imod radikalisme, som ikke har nogen plads i hverken islam eller anden religion. Jeg kæmper mod radikalisme og mod en konservativ fortolkning af religion - jeg fortolker religion på en demokratisk måde, siger han til Ritzau.

Salen var fuld, da han tirsdag aften talte til en konference om politisk og religiøs radikalisme arrangeret af Ny-Dansk Ungdomsråd på Copenhagen Business School.

Op til konferencen er den muslimske leder ellers blevet kritiseret, fordi han har spillet en stor rolle i udformningen af Pakistans sharialov og herunder blasfemiloven.

En kritik han afviste over for Ritzau.

- Danskerne ser nogle ting på en måde, mens andre ser det på en anden. Lad os respektere forskellige meninger og uenigheder. Hvad du opfatter som radikalisme, er måske ikke radikalisme for andre lande.

Men ved aftenens foredrag var budskabet fra den religiøse leder altså, at radikalisme, ekstremisme og terrorisme er en fælles fjende.

- Grundene kan være religiøse, men det er forkerte fortolkninger. Vi skal forhindre det, inden det fører til vold - og i sidste ende terrorisme og selvmordsbombere. Regeringerne i de vestlige lande kæmper på den militære front, mens jeg kæmper på den filosofiske.

Terrorisme kan have flere ansigter. Det budskab blev bakket op af en anden af aftenens talere, Jakob Illum, leder af PETs forebyggelsescenter. Han talte i stedet for chefen for PET, Jakob Scharf, som blev forhindret i sidste øjeblik.

- Radikalisme har ikke et særskilt ansigt, religion eller politisk udgangspunkt. Forebyggelse foregår bedst i de miljøer, hvor det sker, så de lokale aktører omkring de unge er afgørende for fokus og omfanget af indsatsen, lød det fra Jakob Illum.

/ritzau/