Om ti år går vi alle rundt og nyser
Regeringen smækker pengekassen i over for allergiforskningen – det vil betyde, at snue og kløe fremover rammer flere danskere, fordi vi ikke længere kan forebygge allergi lige så godt, frygter allergieksperter.

Flere dryppende danske næser og masser af kløende, ildrøde hænder.

Det bliver ifølge flere eksperter konsekvensen af, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) netop har besluttet at stoppe støtten til Videnscenter for Allergi fra 2010.

Centeret har leveret gode råd til danskerne om, at for eksempel makeup, hårfarve og mobiltelefoner kan give allergi. Og uden den viden vil flere danskere ende med udvikle den ubehagelige lidelse, lyder advarslen.

»Centeret fungerer som vagthund, der opfanger nye årsager til allergi. Hvis støtten falder væk, bliver udviklingen sat i stå herhjemme. Og så vil flere danskere komme til at lide af allergi, fordi vi ikke længere vil kunne forske i, hvad der giver allergi,« siger centerleder og læge Jeanne Duus Johansen.

Katastrofe for danskerne

Hun får støtte fra Astma-Allergiforbundets direktør Thorkild Kjær.

»Det er en katastrofe for danskerne. Centeret stod for nerven i forebyggelsen af allergi. Nu må vi vente med at behandle, til danskerne allerede har fåret allergi,« siger Thorkild Kjær og erklærer sig enig i, at flere danskere fremover får allergi, hvis centeret lukker.

Anerkendt arbejde

Overlæge ved Allergiambulatoriet ved Gentofte Hospital, Peter Plaschke, frygter også mere snøften herhjemme:

»Det lyder ikke så godt. Centeret har gjort et kæmpe stykke arbejde, og deres forskning er anerkendt internationalt. Det vil ikke være godt for arbejdet med at forebygge allergi i Danmark,« siger Peter Plaschke.

Sundhedminister Jakob Axel Nielsen (K) ønsker ikke at kommentere kritikken. Nedskæringen er planlagt som en del af de kommende finanslovsforhandlinger.

Hver femte dansker lider af allergi.

via Listen To News