OK18 Forligsmanden udsætter storkonflikt: Gyser-forhandlinger på lørdag
Forligsmand Mette Christensen har onsdag aften valgt at udsætte den varslede storkonflikt i 14 dage. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
De varslede strejke den 4. april og efterfølgende lockout den 10. april er udsat i 14 dage. Forligsmanden ser dermed stadig mulighed for at nå et forlig i de højspændte overenskomsthandlinger i den offentlige sektor.

Fagbevægelsen er gået i tænkeboks om økonomien i det udspil, som innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag lagde på bordet i overenskomstforhandlingerne for de statsansatte.

Efter en hel dags forhandlinger i Forligsinstitutionen gik topforhandlerne på det statslige område onsdag aften hver til sit. Samtidig valgte forligsmand Mette Christensen at udsætte den varslede storkonflikt i 14 dage. 

Lørdag har Forligsmanden indkaldt parterne på det kommunale område til nye forhandlinger.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, sagde efter knap ti timer i Forligsinstitutionen, at forhandlingerne nu er i en 'afgørende fase.'

- Det er i disse dage, vi skal finde en løsning. Det var løn i dag, men der er andre emner, som vi skal have på plads også, lød det fra Anders Bondo Christensen.

Lørdag er det således lærernes arbejdstid, der er på dagsordenen, når forhandlerne møder op i Forligsinstitutionen.

Innovationsminister Sophie Løhde sagde onsdag, at hun mødte op til forhandlingerne med en fremstrakt hånd, og at hun havde ekstra penge med i håb om at kunne lande en aftale.

- Jeg er optaget af at lande en aftale, som begge parter kan se sig selv. Jeg er optaget af at komme en aftale nærmere, og det håber jeg, at vi er nu efter at have tilbragt så mange timer sammen, sagde Sophie Løhde efter onsdagens forhandlinger.

Ud over den samlede økonomiske ramme er dét, der blandt andet har været drøftet ved onsdagens forhandlinger ifølge Avisen.dks oplysninger en mulig 'rabatordning,' der imødekommer de offentligt ansatte lønmodtagerne.

Det, der har kompliceret forhandlingerne, har været Løhdes krav om, at lønmodtagerne skal betale af på en 'gæld,' der er opstået, fordi lønnen i det offentlige siden 2008 er steget mere end på det private arbejdsmarked. 

Enighed om en 'rabatordning' vil kunne blive et centralt element i et muligt forlig. Det er noget af dét, som de statsansattes forhandlere vil bruge de kommende dage på at overveje nærmere. Sophies Løhdes udspil skal gennemanalyseres, før de faglige ledere vil tage endelig stilling til det. 

Men fremskridt i forhandlingerne om løn er imidlertid ikke nok til at stille fagbevægelsens forhandlere tilfredse. De fastholder i tråd med den fælles musketered, de svor før forhandlingernes start, at to andre topkrav skal opfyldes, før de vil nikke til et forlig.

Retten til den betalte frokostpause blev også forhandlet i løbet af onsdagen, mens lærernes arbejdstid blev henvist til de kommende forhandlinger lørdag. Det er fortsat lærernes opfattelse, at de kommunale arbejdsgivere ikke er tilstrækkeligt imødekommende. På den anden side af bordet siger arbejdsgiverne, at de har lagt flere forslag frem. 

Selv om det er de kommunale topforhandlere, der er indkaldt lørdag, vil de øvrige lønmodtager-delegationer  - altså også forhandlere på statens og regionernes område - ifølge Avisen.dks oplysninger også troppe op. Det sker for at være til stede, hvis der er forhold, der skal koordineres og for at signalere, at den oprindelige musketer-ed fortsat er intakt. 

Med Forligsmandens udsættelse kan de varslede strejker træde i kraft den 22. april og lockouten den 28. april.

Det skriver Forligsmanden

Som Forligsmand bestemmer jeg hermed, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i 2 uger, jf. paragraf 3, stk. 3, i lov om mægling i arbejdsstridigheder. Arbejdsstandsninger kan herefter tidligst iværksættes på femte efter udløbet af de 2 uger.

 

 

via Listen To News