Administration 

Præcis fem år efter lærer-konflikten: Ziegler og Bondo i nyt opgør

Den 2. april 2013 blev 67.000 lærer lockoutet, da KLs topforhandler Michael Ziegler og lærereformand Anders Bondo ikke kunne blive enige om en overenskomstaftale. I dag sidder de to igen over for hinanden og forsøger at nå til enighed. (Foto: Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Mandag forhandler de kommunalt ansatte løn med arbejdsgiverne. Med ekstra penge håber arbejdsgiverne, at lønnen er nøglen til et samlet forlig. Fagbevægelsens musketér-ed testes på ny.

Præcis fem år efter at 67.000 lærere blev lockoutet og al undervisning afblæst på landets folkeskoler efter et højspændt forhandlingsforløb om arbejdstid, sidder de samme topforhandlere igen og lægger arm i Forligsinstitutionen.

Lærernes arbejdstid er en af de store knaster i de aktuelle overenskomstforhandlinger. Og igen kniber det for lærernes formand, Anders Bondo Christensen, og Kommunernes Landsforenings topforhandler, Michael Ziegler at nå til enighed.

14 timers forhandlinger lørdag med assistance fra forligsmand Mette Christensen og hendes neutrale lommeregner førte ikke til resultat. Da Bondo og Ziegler forlod Forligsinstitutionen, lyttede man forgæves efter tilkendegivelser om mærkbare fremskridt ved forhandlingsbordet. 

Forhandlingerne om nye overenskomster for de 750.000 ansatte i staten, kommuner og regioner er i en afgørende fase, efter at Forligsmanden har udskudt den varslede storkonflikt i 14 dage.

Når forhandlingerne bliver genoptaget mandag i Forligsinstitutionen, er det en anden af de store knaster, de kommunalt ansattes løn, der er på dagsordenen. Tredje knast: Retten til den betalte frokostpause mangler der også en løsning på.

Hidtil har Forligsmanden haft sit primære fokus på staten og kommunerne, mens regionerne må finde sig i at være lidt i venteposition. Forhandlingerne i Forligsinstitutionen er underlagt tavshedpligt, men der tegner sig følgende positioner:  

Første knast: Lønnen 

De faglige organisationer har på tværs af staten, kommuner og regioner rejst krav om en lønudvikling på linje med de privatansatte. I takt med at forhandlingerne er spidset til, har arbejdsgiverne lagt flere penge på bordet. Konkret sagde den statslige arbejdsgiver, innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag, at hun kom med en fremstrakt hånd - og flere penge.

Angiveligt har Løhde tilbudt en samlet tre-årig lønramme på omkring otte procent. Da forhandlingerne brød sammen, var budet 6,9 procent. Det ventes, at de kommunale og regionale arbejdsgivere vil følge statens linje. Hvordan det præcis skal sikres, at de offentligt ansattes lønudvikling følger de privatansattes - reguleringsordningen - er endnu ikke afklaret. 

Det er arbejdsgivernes håb, at udsigten til ekstra lønkroner vil mildne lønmodtagerne og  gøre dem mindre stålsatte, når det gælder de to andre hovedkrav: Sikringen af lærernes arbejdstid i overenskomsten og retten til betalt frokostpause skrevet ind i overenskomsten.

Hidtil har lønmodtagerne dog stået sammen og efterlevet den sjældne musketéred, de har svoret på, at både krav om løn, lærernes arbejdstid og retten til den betalte frokostpause skal opfyldes, hvis konflikten skal undgås.

Da en arbejdsmarkedsforsker forleden forudså afblæsning af konflikten, fordi der var kommet flere penge på bordet, reagerede BUPLs formand, Elisa Bergmann, prompte på Twitter: 'I’ve Got News for You, Hr Arbejdsmarkedsforsker. Du har misset at vi i OK18 ikke lader solidariteten falde for småpenge!'

Forud for mandagens forhandlinger skriver FOA-formand, Dennis Kristensen, i sin overenskomstdagbog på Facebook, at "løndelen er den vigtigste del af enhver overenskomstforhandling. Også denne." Og signalerer ambitionsniveauet ved at fremhæve, at Økonomi- og indenrigsministeriet prognose for, hvor meget de privatansattes løn vil stige i de næste tre år, er 8,6 procent.

Udover reallønsfremgang fremhæver FOA-formanden, at lønmodtagernes 'solidaritetspagt' også handler om ligeløn, lavtløn, seniorordninger, spisepauser og læreres arbejdstid.

Anden knast: Lærernes arbejdstid

For lærerne er det et topkrav, at deres arbejdstid igen bliver reguleret via overenskomsten og ikke via den lov, der blev resultatet af det politiske indgreb i konflikten i 2013. I modsætning til 2013, hvor lærerne kæmpede alene, har de denne gang støtte fra de øvrige offentligt ansattes organisationer. 

Arbejdsgiverne har givet tilsagn om atter at forhandle arbejdstidsreglerne, men det kniber med enigheden om, hvad der skal stå i overenskomsten. De 14 timers forhandlinger lørdag var ikke det eneste forsøg. Lærerne og KL har holdt flere møder uden at nå en aftale.

I dag er lærernes arbejdstid reguleret via en årsnorm, der betyder, at de kun får opgjort deres arbejdstid en gang om året. Den ser lærerne gerne erstattet af en kvartalsnorm, så de på linje ned andre grupper af offentligt ansatte mindst én gang i kvartalet får opgjort, om de har arbejdet for meget eller for lidt.

Arbejdsgiverne mener imidlertid, at den model vil være bureaukratisk og formentlig også dyr. KLs tilkendegivelser om mulige hyppigere opgørelser har ikke fristet lærerne, og Forligsmanden mangler derfor endnu at finde en landingsbane, når det gælder lærernes arbejdstid.

Det er værd at bemærke, at formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har været på banen og berette om, at Danske Regioner også har stillet krav om, at sundhedspersonale skal på årsnorm. Lærer-formand Bondo luner sig utvivlsomt ved Grete Christensens offensiv, der styrker lønmodtagernes fortælling om arbejdsgivernes planer.  

Tredje knast: Retten til betalt frokostpause

Lønmodtagerne kræver retten til den betalte frokostpause skrevet ind i overenskomsten. De mener, at Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet har skabt tvivl om, hvorvidt frokostpausen skal regnes som arbejdstid eller ej.

At både innovationsministeren og statsministeren har erklæret, at der ikke er planer om at sløjfe den betalte frokostpause, er ikke nok for lønmodtagerne. Heller ikke en faglig voldgift, hvor jurister afgør frokostpausens status, tilfredsstiller dem.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, anerkender, at arbejdsgiverne har sagt, at de ikke vil fjerne frokostpausen 'lige nu,' men det er ikke brugbar garanti, mener han. For hvad nu hvis arbejdsgiverne får andre planer?

Sikringen af frokostpausen, der blev kendt som en sag for statsansatte akademikere, er nu - i musketeredens navn - et fælles krav fra alle de offentligt ansatte. Ikke kun de statsansatte, men også de ansatte i kommuner og regioner.

Dét har overrasket og frustreret arbejdsgiverne i kommuner og regioner, som ikke oplever nogen frokostpause-problematik i hverdagen. Blandt andre sosu' er har betalt pause, netop for at de kan stå til rådighed, hvis et akut-kald pludselig tikker ind.

KLs topforhandler, Michael Ziegler, har sagt, at han til sin dødsdag vil undre sig over, hvordan frokostpause-kravet landede på det kommunale forhandlingsbord.

Det leverede de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, et svar på i Politiken:

- Det skyldes, at kravet handler lige så meget om tilliden til vores aftaler som det handler om pausen.

en spiller vinker
BREAKING

Simon Kjær stopper

spillere hyldes på balkonen på rådhuset i København
Sport

Stort dansk VM-år
indledes i morgen

et stykke smørrebrød på en tallerken
Nyheder

Flere tusinde bud på danske aftryk på kulturarvsliste

Nyheder

Jyttes sidste ord:

Vi er ikke alle ens

mand - ukraines præsident
Nyheder

Zelenskyj vil bytte

nordkoreanere

mand og kvinde - Sebastian Bull og Camilla Ottesen
Kendte

Stærk debut til

skuespiller-komet

kronprins christian i fuld galle
Nyheder

Her er datoen for

kronprins Christian

kvinde - jytte abildstrøm med stort rødt hår
Kendte

Jytte Abildstrøm:

Derfor blev hun rødhåret

Nyheder

Los Angeles-brande

hærger for milliarder

Sport

United slukker Arsenals

pokaldrømme på straffe

kvinde står i salen i det danske folketing
Nyheder

Danmark og Grønland

er enige om test

mand og kvinde - komikeren dan andersen og hans kone
Kendte

Kendt komiker:

Hun fødte midt i stuen

vild med dans dommer bag pulten
Kendte

Vild med dans-dommer:

Mit hjerte er knust

en fransk, hvid sporvogn
Nyheder

68 kom til skade

i voldsom ulykke

en kongekrone
Helt vildt

Kostbar skat fundet i domkirke

en tennisspiller på banen
Sport

Stærk Tauson spiller sig videre i Australian Open

en rødhåret kvinde i haven
Kendte

Jytte Abildstrøm afslører dårlig oplevelse i tv-program

Nyheder

Regeringspartier: Ingen udenlandsk donation

Et flot hus med udsigt
Helt vildt

Hus til 900 mio. brændt ned

afspærring ved et ulykkesområde
Krimi

Terrassevarmer dræber seks 

en målmand på banen
Sport

Superligaens ældste spiller er stadig på toppen

en udbrændt bil ved nogle udbrændte villaer
Krimi

Risiko for nye brande og forsikrings-helvede venter 

to politibiler på gaden
Krimi

Kvinde alvorligt kvæstet efter biljagt

en vej med sne på
Nyheder

Hovedveje på Bornholm er snart ryddet for sne 

en kvinde
Kongelige

Norges dronning Sonja
indlagt med hjerteflimmer

STephania kigger eftertænksomt på en mannequindukke, der skal forestille hende selv
Kendte

Jeg blev mobbet: 
De smed lort efter mig

Parret går med hinanden i hånden uden for kirken
Kendte

Peter Mygind efter bisættelsen: 
Vi er så lettede

Krimi

Fodgænger svært tilskadekommen efter højresvingsulykke

Kamilla og Jonas taler sammen i et lavloftet lokale.
Nyheder

Efter kritik fra deltagere: DR fjerner program

Nyheder

Voldsom sporvognsulykke i Frankrig: Mindst 20 tilskadekomne

Sport

Afgjort: DBU Jylland siger nej til transkønnede

Bevægede familiemedlemmer står med hænderne på kisten i bilen
Kendte

Gribende afsked: Sidste farvel til Jytte Abildstrøm

Smilende Rasmus Seebach, der læner sig op ad en mur
Kendte

Formuen vokser: Seebach tjener millioner

en sneplov på en snedækket vej
Krimi

Kraftigt snevejr på Bornholm: Ambulance får hjælp fra sneplov

Holch Povlsen klapper til en fodboldkamp
Nyheder

Det var kattens: Dansk mangemilliardær i opsigtsvækkende køb

Et luftfoto af komplet nedbrændte grunde
Nyheder

Mange tusinde brandofre står uden forsikring

Tauson på tennisbanen med sin kæreste og træner i baggrunden
Sport

Tauson bliver trænet af kæresten: Vi lægger følelserne lidt væk

Portræt af Soulschock hvilende hovedet på sin hænder
Kendte

Dansk hitmager måtte flygte gennem flammehav

Nærportræt af Sam Moore foran en mikrofon med begge hænder i vejret
Nyheder

Soulstjernen Sam Moore er død

Tre læger med masker omkring et operationsbord
Nyheder

Fem år siden første coronadødsfald i Kina

En smilende Biden
Nyheder

Natten til torsdag siger han farvel

redningsmandskab i silhuet med flammer i baggrunden
Nyheder

Aftagende vind giver håb

Blå blink på politibil
Krimi

45-årig mand sigtet for voldtægt af steddatter

Portræt af mand, der kniber det ene øje sammen
Kendte

Casper C. jubler:

Skal en tur op

ad kirkegulvet

Fragtskib på havet
Nyheder

Nato sender to ekstra skibe til Østersøen

Håndboldspiller på banen
Sport

Gidsel går målbersærk i ydmygelse

Nyheder

153.000 skal evakueres i Los Angeles

Nyheder

USA udlover milliondusør for anholdelse af præsident

Kvinde i vidneskranke
Kendte

Paris Hilton viser sit

nedbrændte hus frem

Nyheder

Trump har fået sin dom

Portræt af Kasper Hjulmand
Kendte

Her er Kasper Hjulmands nye kæreste

Nyheder

De vandt årets Cavlingpris

Kvinde med to flag i baggrunden
Nyheder

Indkalder til pressemøde

Vindmøller på havet
Nyheder

Rekord meget grøn strøm

motorsav ligger på bord
Krimi

Gik amok med motorsav

i dansk by 

hun ligger på stol
Dyreliv

Her er Danmarks
mest populære
hundenavne

Krimi

Jes Dorph: Retssag kører alligevel 

to små biler i grøn og gul
Biler

Renault 5 blev Car of the Year

par smiler
Kendte

Karsten Ree har solgt

strandvejsvillaen

hakket kød
Mad og drikke

Nyt produkt: Hakket

kød med okse og kylling

to mænd sidder og taler
Nyheder

Putin vil mødes

med Trump

lottokupon
Helt vildt

En halv milliard i puljen:

Her lander de største

gevinster 

kvinde gestikulerer
Kendte

TV-vært udsat for 
snedigt svindelforsøg 

mand med jakke og skjorte står udenfor
Nyheder

Venstre-profil smidt ud:

Nu er han konservativ

Nyheder

Ville ikke evakueres:

Døde i sin seng

naturbrand ved by
Nyheder

Ti har mistet livet

i Los Angeles

mand i sort tøj
Nyheder

Trump til Grønland:

Vi ses snart

snemand med gulerod som næse
Nyheder

Mulighed for sneboldkamp

i weekenden

tre partiledere ser dystre ud i en gang
Nyheder

Regeringen har

rakt ud til Trump 

En køreskolevogn
Debat

Ny kørekortregel med bump på vejen

Et par på den røde løber
Kendte

TV-stjerne skilt

SF's formand bliver interviewet
Nyheder

SF: Selvfølgelig er det en krise

en bus i grøften
Krimi

Voldsom busulykke – 25-årig død 

Nyheder

Kongeparret er med ved Auschwitz-jubilæum

Nyheder

Obama og Trump side om side ved Carters begravelse

blå blink
Krimi

Par fængsles for dødsvold mod toårig

En kvinde ved et landkort
Nyheder

Mexicos præsident håner Trump

En røgfyldt gade i Los Angeles
Sundhed

Røgen fra Los Angeles kan være dødelig

en retsbygning
Krimi

Tiltalte kørte selv dødeligt såret offer på hospitalet