Administration 

Præcis fem år efter lærer-konflikten: Ziegler og Bondo i nyt opgør

Den 2. april 2013 blev 67.000 lærer lockoutet, da KLs topforhandler Michael Ziegler og lærereformand Anders Bondo ikke kunne blive enige om en overenskomstaftale. I dag sidder de to igen over for hinanden og forsøger at nå til enighed. (Foto: Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Mandag forhandler de kommunalt ansatte løn med arbejdsgiverne. Med ekstra penge håber arbejdsgiverne, at lønnen er nøglen til et samlet forlig. Fagbevægelsens musketér-ed testes på ny.

Præcis fem år efter at 67.000 lærere blev lockoutet og al undervisning afblæst på landets folkeskoler efter et højspændt forhandlingsforløb om arbejdstid, sidder de samme topforhandlere igen og lægger arm i Forligsinstitutionen.

Lærernes arbejdstid er en af de store knaster i de aktuelle overenskomstforhandlinger. Og igen kniber det for lærernes formand, Anders Bondo Christensen, og Kommunernes Landsforenings topforhandler, Michael Ziegler at nå til enighed.

14 timers forhandlinger lørdag med assistance fra forligsmand Mette Christensen og hendes neutrale lommeregner førte ikke til resultat. Da Bondo og Ziegler forlod Forligsinstitutionen, lyttede man forgæves efter tilkendegivelser om mærkbare fremskridt ved forhandlingsbordet. 

Forhandlingerne om nye overenskomster for de 750.000 ansatte i staten, kommuner og regioner er i en afgørende fase, efter at Forligsmanden har udskudt den varslede storkonflikt i 14 dage.

Når forhandlingerne bliver genoptaget mandag i Forligsinstitutionen, er det en anden af de store knaster, de kommunalt ansattes løn, der er på dagsordenen. Tredje knast: Retten til den betalte frokostpause mangler der også en løsning på.

Hidtil har Forligsmanden haft sit primære fokus på staten og kommunerne, mens regionerne må finde sig i at være lidt i venteposition. Forhandlingerne i Forligsinstitutionen er underlagt tavshedpligt, men der tegner sig følgende positioner:  

Første knast: Lønnen 

De faglige organisationer har på tværs af staten, kommuner og regioner rejst krav om en lønudvikling på linje med de privatansatte. I takt med at forhandlingerne er spidset til, har arbejdsgiverne lagt flere penge på bordet. Konkret sagde den statslige arbejdsgiver, innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag, at hun kom med en fremstrakt hånd - og flere penge.

Angiveligt har Løhde tilbudt en samlet tre-årig lønramme på omkring otte procent. Da forhandlingerne brød sammen, var budet 6,9 procent. Det ventes, at de kommunale og regionale arbejdsgivere vil følge statens linje. Hvordan det præcis skal sikres, at de offentligt ansattes lønudvikling følger de privatansattes - reguleringsordningen - er endnu ikke afklaret. 

Det er arbejdsgivernes håb, at udsigten til ekstra lønkroner vil mildne lønmodtagerne og  gøre dem mindre stålsatte, når det gælder de to andre hovedkrav: Sikringen af lærernes arbejdstid i overenskomsten og retten til betalt frokostpause skrevet ind i overenskomsten.

Hidtil har lønmodtagerne dog stået sammen og efterlevet den sjældne musketéred, de har svoret på, at både krav om løn, lærernes arbejdstid og retten til den betalte frokostpause skal opfyldes, hvis konflikten skal undgås.

Da en arbejdsmarkedsforsker forleden forudså afblæsning af konflikten, fordi der var kommet flere penge på bordet, reagerede BUPLs formand, Elisa Bergmann, prompte på Twitter: 'I’ve Got News for You, Hr Arbejdsmarkedsforsker. Du har misset at vi i OK18 ikke lader solidariteten falde for småpenge!'

Forud for mandagens forhandlinger skriver FOA-formand, Dennis Kristensen, i sin overenskomstdagbog på Facebook, at "løndelen er den vigtigste del af enhver overenskomstforhandling. Også denne." Og signalerer ambitionsniveauet ved at fremhæve, at Økonomi- og indenrigsministeriet prognose for, hvor meget de privatansattes løn vil stige i de næste tre år, er 8,6 procent.

Udover reallønsfremgang fremhæver FOA-formanden, at lønmodtagernes 'solidaritetspagt' også handler om ligeløn, lavtløn, seniorordninger, spisepauser og læreres arbejdstid.

Anden knast: Lærernes arbejdstid

For lærerne er det et topkrav, at deres arbejdstid igen bliver reguleret via overenskomsten og ikke via den lov, der blev resultatet af det politiske indgreb i konflikten i 2013. I modsætning til 2013, hvor lærerne kæmpede alene, har de denne gang støtte fra de øvrige offentligt ansattes organisationer. 

Arbejdsgiverne har givet tilsagn om atter at forhandle arbejdstidsreglerne, men det kniber med enigheden om, hvad der skal stå i overenskomsten. De 14 timers forhandlinger lørdag var ikke det eneste forsøg. Lærerne og KL har holdt flere møder uden at nå en aftale.

I dag er lærernes arbejdstid reguleret via en årsnorm, der betyder, at de kun får opgjort deres arbejdstid en gang om året. Den ser lærerne gerne erstattet af en kvartalsnorm, så de på linje ned andre grupper af offentligt ansatte mindst én gang i kvartalet får opgjort, om de har arbejdet for meget eller for lidt.

Arbejdsgiverne mener imidlertid, at den model vil være bureaukratisk og formentlig også dyr. KLs tilkendegivelser om mulige hyppigere opgørelser har ikke fristet lærerne, og Forligsmanden mangler derfor endnu at finde en landingsbane, når det gælder lærernes arbejdstid.

Det er værd at bemærke, at formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har været på banen og berette om, at Danske Regioner også har stillet krav om, at sundhedspersonale skal på årsnorm. Lærer-formand Bondo luner sig utvivlsomt ved Grete Christensens offensiv, der styrker lønmodtagernes fortælling om arbejdsgivernes planer.  

Tredje knast: Retten til betalt frokostpause

Lønmodtagerne kræver retten til den betalte frokostpause skrevet ind i overenskomsten. De mener, at Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet har skabt tvivl om, hvorvidt frokostpausen skal regnes som arbejdstid eller ej.

At både innovationsministeren og statsministeren har erklæret, at der ikke er planer om at sløjfe den betalte frokostpause, er ikke nok for lønmodtagerne. Heller ikke en faglig voldgift, hvor jurister afgør frokostpausens status, tilfredsstiller dem.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, anerkender, at arbejdsgiverne har sagt, at de ikke vil fjerne frokostpausen 'lige nu,' men det er ikke brugbar garanti, mener han. For hvad nu hvis arbejdsgiverne får andre planer?

Sikringen af frokostpausen, der blev kendt som en sag for statsansatte akademikere, er nu - i musketeredens navn - et fælles krav fra alle de offentligt ansatte. Ikke kun de statsansatte, men også de ansatte i kommuner og regioner.

Dét har overrasket og frustreret arbejdsgiverne i kommuner og regioner, som ikke oplever nogen frokostpause-problematik i hverdagen. Blandt andre sosu' er har betalt pause, netop for at de kan stå til rådighed, hvis et akut-kald pludselig tikker ind.

KLs topforhandler, Michael Ziegler, har sagt, at han til sin dødsdag vil undre sig over, hvordan frokostpause-kravet landede på det kommunale forhandlingsbord.

Det leverede de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, et svar på i Politiken:

- Det skyldes, at kravet handler lige så meget om tilliden til vores aftaler som det handler om pausen.

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

Nyheder

Prins Harry:

Ønsker forsoning 

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn

mange biler på p-plads
Nyheder

Tesla-salg styrtdykker fortsat

en bil sat til opladning
Biler

Elbiler overhaler

snart dieselbilerne

larver går i række
Nyheder

Kamp mod giftig larve fortsætter

store flammer kommer op fra bygning
Krimi

Voldsom gårdbrand

- bygning kollapset

mænd går på vej med sne
Kongelige

Kongen giver ok-tegn 

en bil på ulykkesstedet
Krimi

Påkørsel: Ældre mand er afhørt

en mand taler
Nyheder

USA og Ukraine underskriver aftale

glad mand med smil og stort krøllet hår
Kendte

Høster vild succes

22 år efter sin død

to fodboldspillere i blåt og gult jubler
Sport

Vildt drama i Brøndby

ét øje helt tæt på
Nyheder

Gå ikke til Louis Nielsen: 
Lukker i weekenden

hvide flag med firmalogo
Nyheder

GN Store Nord nedjusterer

ordenspersoner holder pressemøde bag høje borde
Krimi

16-årig: Stak af

fra bosted før drab

fire fodboldspillere i rødt jubler
Sport

Gør klar til Superligaen

rød smadret bil
Krimi

København:

11 skadet ved påkørsel

mand i jakkesæt på talerstol
Nyheder

Betinget dom for

karikatur af Erdogan

plasticbeholder med salat
Nyheder

Solgt over hele landet: 

Spis det ikke

politilogo på bil
Krimi

30-årig sigtet for

vold og trusler på livet

kvindelig tennisspiller på rødt grus
Sport

Tørre tæsk i Madrid

Brandbil ved lejlighedsbyggeri
Krimi

Fugle reddet ud af

brændende lejlighed

Krimi

Politiet leder efter 12-årig dreng: Gik fra sit hjem tirsdag

en dame ved et samlebånd
Nyheder

Kendt erhvervskvinde og arving er død

en UTV-bil
Krimi

Mistænkt flugtbilist kørte i UTV

en facade med et logo for skat
Nyheder

Skattestyrelsen leder efter ejere til 20,5 millioner kroner

bøger på stribe
Bøger

Kendt forlag går konkurs

en mand og et sommerhus
Kendte

Køb Seebachs sommerhus

en politimnd
Nyheder

Betjent kaldte barn snotunge og får kritik af DUP

en DSV-lastbil
Nyheder

Alt om DSV's vilde historie

Nyheder

En person anholdt efter tredobbelt drab i svensk by

folk på scenen
Nyheder

Dansk succesband gendannet

nogle sure kongelige
Kongelige

Krise i kongehuset: William vil fjerne Harry og Meghans titler

Soldater på en plads
Nyheder

600 nordkoreanske soldater dræbt

fly i luften
Nyheder

F-35-fly over Danmmark

politi på gaden
Krimi

68-årig kvinde kørt ihjel af flugtbilist

kongen vinker på et skib i Grønland
Kongelige

Kongen i Grønland: Her føler jeg mig hjemme