OK18 Danskernes dom over topforhandlerne: Her er favoritten og bundskraberen
Formanden for FOA, Dennis Kristensen, får de mest positive vurderinger i den målding, der giver Sophie Løhde en bundplacering. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Michael Drost-Hansen / Ritzau Scanpix )
FOA-formand Dennis Kristensen er danskernes favorit, når der forhandles om nye overenskomster, viser ny måling. Han er klar i spyttet, vurderer ekspert. Minister og topforhandler Sophie Løhde derimod har danskerne ikke meget til overs for.

De dukker konstant op i TV-nyhederne og på de sociale medier. De taler om løn, der godt må stige, men ifølge arbejdsgiverne ikke for meget, de udbreder sig om retten til betalt frokostpause, lærernes arbejdstid og om de offentligt ansattes betydning for os allesammen.

Topforhandlerne ved de aktuelle overenskomstforhandlinger er blevet kendte ansigter i nyhedsstrømmen. Dennis, Bondo, Ziegler og Løhde. Og ifølge en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har udført for Avisen.dk, har danskerne også deres favoritter blandt forhandlerne. 

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, får de mest positive vurderinger i målingen, både når det gælder faglig kompetence ved forhandlingsbordet og troværdighed.

50 procent af danskerne erklærer sig helt eller delvist enig i, at Dennis Kristensen er faglig kompetent til at varetage sine medlemmers interesser. En tilsvarende andel mener, at han som blandt andre sosu'ernes formand fremstår troværdig. 

Selv siger Dennis Kristensen, at han gør en dyd ud af at tale tale og skrive, så budskaberne rammer de gamle portør-kolleger på Herlev Sygehus.

- Der er en risiko for at komme til at lyde som et konsulentbureau i det her job. Jeg siger hellere tingene, som de er, med risiko for at få skrammer. Og en gang imellem, når jeg har været lidt for meget på de bonede gulve, tager jeg et virkelighedstjek på mig selv og spørger, om jeg stadig er den Dennis, der blev valgt til forbundsformand for 16 år siden, siger Dennis Kristensen.

Knap halvdelen af danskerne erklærer sig helt eller delvist enige i, at de kommunalt ansattes topforhandler, formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, har kompetencerne i orden. Og at han er troværdig. 

Derimod må de to arbejdsgivere, innovationsminister Sophie Løhde (V) og Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), finde sig i færre skulderklap.

Ifølge Wilke-målingen er kun 17 procent af danskerne helt eller delvist enige i, at Sophie Løhde er fagligt kompetent til at varetage statens interesser. En endnu større andel på 36 procent svarer, at de er helt uenige i, at ministeren er fagligt kompetent til at varetage statens interesser. 

Når Dennis Kristensen ligger i top, hænger det ifølge kommunikationsrådgiver Peter Goll sammen med, at FOA-formanden har en stærk føling med, hvor hans 'publikum' er. Dennis Kristensen taler både til egne medlemmer, til de mennesker, som medlemmerne tager sig af, og til den halvdel af befolkningen, som bakker op om en stærk offentlig sektor.

- Dennis Kristensen kommunikerer meget præcist og har fået skabt et solidt billede af, at han konstant er optaget af den offentlige sektors ve og vel, siger Peter Goll.

I takt med, at en mulig konflikt rykker tættere på, gælder det imidlertid om at have flere nuancer med, pointerer kommunikationsrådgiveren.

- Så handler det om at få dem, der er i tvivl, ombord. Desto mere det snerper til, jo mere skal man selv turde vise tvivl, sætte nuancer på sin kommunikation og være pragmatisk. Det er svært, når man føler mest for at vise slagkraft, siger Peter Goll.

Anders Bondo Christensen kommunikerer også meget 'rent,' men minderne om lærerkonflikten i 2013 gør, at han ikke scorer så højt som kollegaen fra FOA, lyder Peter Golls analyse.

- Bondo ligger ikke meget efter Dennis, men konflikter slider og tager lige toppen af lærerformandens tal. Bondo er lidt mere afdæmpet ved de aktuelle forhandlinger. Det skal han blive ved med at være i takt med, at en mulig konflikt kommer tættere på, siger Peter Goll.  

Når de to arbejdsgivere, Løhde og Ziegler, ikke nyder samme opbakning som lønmodtagernes forhandlere, hænger det ifølge Goll sammen med, at deres udgangspunkt er særlig svært. Danskerne har generelt større forståelse for de offentligt ansatte end for arbejdsgiverne, og det smitter af på vurderingen af de centrale profiler:

- Der er en tendens til, at vi synes, at dem, vi holder med, er dygtigere end modparten. Arbejdsgiverne er bagud på point. Vi forstår allesammen, at økonomien skal stemme, men vi mangler fortællingen om, hvordan arbejdsgiverne vil gøre den offentlige sektor bedre ved at fokusere og prioritere ressourcerne. Vi mangler, at arbejdsgiverne viser deres kompetencer og troværdighed, mener Peter Goll.

Sophie Løhdes lave score forklarer han med en række fodfejl i starten af forhandlingsforløbet. Her sagde ministeren blandt andet, at offentligt ansattes lønudvikling var løbet hurtigere end de privatansatte og gav udtryk for, at den tendens måtte stoppe.

- Fagforeningerne har dygtigt udnyttet det og fået det til at se ud, som om Sophie Løhde ikke synes, at de offentligt ansatte laver nok. Løhde er havnet i en svær situation, hvor skruen er blevet strammet over for hende. Det er en del af gamet, siger Peter Goll.

Vejen til større anerkendelse er at vise ydmyghed, selv når uretfærdig kritik og urimelige angreb rammer, tilføjer han. 

- Selv om man synes, at kritikken er urimelig, er man nødt til at sige, at der er ting, jeg ikke har fået sagt præcist, og her er, hvad jeg mener, siger Peter Goll. 

At Sophie Løhde som ung kvinde sætter sig ved forhandlingsbordet, mener han også har betydning for danskernes vurderinger:

- Der er nok også noget kønsstereotypt i det. Som ung kvinde er det svært at vinde ældre mænds opbakning til, at man er meget kompetent. Det bliver nok anderledes om 20-30 år, når kønsbillederne er mere ligestillede, siger Peter Goll.

Om undersøgelsen

Analyseinstituttet Wilke har til denne undersøgelse spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen. 1.014 danskere over 18 år har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 14.-20. marts 2018.

 

 

 

via Listen To News