Mens du sov: Sådan forløb skæbnenatten i Forligsinstitutionen
(Foto: )
Om det bliver forlig eller forlis bliver afgjort natten til onsdag, efter at det er kommet frem, at Mette Christensen ikke vil benytte muligheden for at sætte uret i stå.

 Opdatering 05.22: Der er blevet meldt en udsættelse af konfliktvarsel. Avisen.dk lukker ned for livedækning og henviser til vores andre artikler. Læs mere her: Kæmpe OK18-overraskelse: Konfliktvarsler udsættes i sidste øjeblik

Opdatering 4.55: Spændingen er intakt, for der er stadig ikke noget nyt fra Forligsinstitutionen. Forhandlerne er dog stadig til stede, og visse af dem har også været ude for at trække lidt luft. Det står derfor stadig hen i det uvisse, om danskerne kan vågne op til et forlig, en udsættelse eller storkonflikt. 

Opdatering 03.15: Stadig intet nyt fra Forligsinstitutionen ved Skt. Annæ Plads. Reelt set var den seneste melding, da Michael Ziegler, chefforhandler for kommunerne som arbejdsgiver, for tre timer siden på latin tweetede, at 'terninger var kastet'. 


Tweetet kom efter, at arbejdsgiverne efter sigende skulle have gået sit endelige tilbud til lønmodtagerne - et tilbud som ifølge TV 2 News' kilder blev modtaget med et blankt nej.

Opdatering 02.08: Der er stadig total stilhed fra Forligsinstitutionen. 

Opdatering 01.29: Nu er timen gået, siden arbejdsgiverne ifølge TV 2 News afgav sit endelige tilbud til lønmodtagerne. Men der er endnu ikke kommet en officiel udmelding fra lønmodtagerne.

Opdatering 01.19: Arbejdsgivernes forslag skulle eftersigende inkludere en halvårsnorm og ikke en helårsnorm som oprindeligt rapporteret. Lærernes arbejdstid er tidligere blevet fremstillet som en central knast i overenskomstforhandlingerne. OVERBLIK: Forstå slagsmålet om lærernes arbejdstid

Opdateret 01.03: Der er stadig ikke meldt noget officielt ud, og det er altså stadig uklart, hvorvidt lønmodtagerne har sagt nej til arbejdsgivernes endelige tilbud, som det ellers bliver rapporteret fra Forligsinstitutionen. Mette Christensen har også stadig en mulighed for at forlænge forhandlingerne med 14 dage, hvis hun mener, at der er tilpas med skrid i forhandlingerne.

Opdateret 00.37: Topforhandler for kommunerne som arbejdsgiver, Michael Ziegler, meddeler på Twitter, at terningerne er kastet. 

Nu er det så op til lønmodtagerne, hvordan de tager imod tilbudet, og der peger pilen altså ifølge TV 2 News mod et nej.

Opdateret 00.35: Nu skal lønmodtagerne ind til forligskvinden. Hvis lønmodtagerne fastholder deres nej, vil det efter alt at dømme kaste Danmark ud i en storkonflikt.

Opdateret 00.32: TV 2 News' Ole Krohn meddeler, at lønmodtagernes umiddelbare reaktion på arbejdsgivernes tilbud er et nej. 

Opdateret 00.29: Ifølge TV 2 News indebærer det nye tilbud til arbejdstagerne en lønforhøjelse på 8 procent over tre år frem for de 7,9 procent, der oprindeligt er blevet tilbudt. Derudover vil den betalte frokostpause blive skrevet ind i overenskomsten, men det skal være en såkaldt 'rådighedspligt', hvor man stadig står til rådighed i frokostpausen, hvis der er opstår akutte arbejdsopgaver. I forslaget holder arbejdsgiverne desuden fast i lærernes helårsnorm.

Opdateret 00.23: Arbejdsgiverne er kommet med et allersidste tilbud til arbejdstagerne i 11. time. Det tilbud har arbejdstagerne nu en time til at svare på tilbudet. Det siger TV 2 News' reporter Ole Krohn på baggrund af højtplacerede kilder tæt på forhandlingerne.

Opdateret 00.11: Parterne gik ifølge TV 2 News' reporter Ole Krohn kort efter midnat ind til Forligskvinden Mette Christensen. Her skal de kort tilkendegive, hvorvidt de kan sige ja til modpartens tilbud eller ej. 

Opdateret 00.00: Der meldes om en lille forsinkelse, men arbejdsgiverne- og tagerne skynder sig i disse minutter for at finde ud af, hvad de siger til modpartens tilbud. Det er stadig uklart, hvad dagens marathonforhandlinger ender med.

Opdateret 23.50: Ifølge TV 2 News' korrespondent Ole Krohn har forligskvinden Mette Christensen nu bedt de forskellige parter komme med deres forslag midnat og meldinger om, hvorvidt de kan gå med til modpartens forslag. Herefter vil Mette Christensen træffe en afgørelse. Ifølge Ole Krohn kræver det et gennembrud på minimum et af de tre områder, de såkaldte tre "knaster" om løn, lærernes arbejdstid og den betalte frokostpause, før Mette Christensen vil melde enten et forlig eller en udsættelse.

Opdateret 23.44: En topforhandler har meddelt TV 2 News' korrespondent Ole Krohn, at de allersidste papirer nu samles sammen. Man forventer, at deadlinen 23.59 natten til tirsdag bliver overholdt, men hvorvidt det ender med et forlig eller ej er stadig uklart.

Det står nu skrevet i sten, at der kommer en afklaring på overenskomstforhandlingerne i hele den offentlige sektor senest klokken 24.00 natten til onsdag. 

Forligsmand Mette Christensens ur bliver nemlig ifølge Avisen.dk's oplysninger ikke sat i stå, som der ellers tidligere er blevet spekuleret i. 

I stedet har Mette Christensen givet parterne mulighed for at finde en løsningen inden midnat, og det forlyder, at der er heftig aktivitet i Forligsinstitutionen, hvor der forhandles på kryds og tværs. 

Forligsinstitutionen har i en SMS til DR Nyheder meddelt, at man maksimalt vil gå to timer over tid. De timer vil dog være reserveret til at rette småfejl i en eventuel aftale, og der vil altså ikke foregå reelle forhandlinger efter midnat. 

Hvis der ikke findes et forlig inden natten til onsdag, bliver Danmark kastet ud i en storkonflikt.

Ifølge TV 2's finanskommentator, Ole Krohn, er det ikke lønområdet, der skiller parterne.

- På lønområdet er parterne så tæt på hinanden, at ikke en kinamand vil kunne forklare det, hvis de ikke kan mødes, siger han til TV 2 News.

Forhandlere fra staten, kommuner og regioner har siden kl. 10 tirsdag formiddag søgt at nå til enighed om nye overenskomster. De store temaer i forhandlingerne er løn, lærernes arbejdstid og retten til betalt spisepause.

Ifølge Avisen.dk's oplysninger har lærerne 22.30 afleveret deres svar til KL's bud på en aftale om arbejdstid. 

Kort før meldingen om, at forligskvinde Mette Christensen ikke vil stoppe uret, sagde FOA's formand og topforhandler Dennis Kristensen ellers til Danmarks Radio, at han ikke troede på et forlig før midnat:

- Jeg forestiller mig, at det bliver en helnatsforestilling. Det bliver ikke til meget søvn i nat.

Udenfor Forligsinstitutionen møder offentligt ansatte op og tænder lys for at bakke deres repræsentanter op de sidste få timer.

Opdateres løbende...

via Listen To News