VORES VALG

Øremærket barsel kan øge sygefraværet

Ekspert frygter, at arbejdsgiverne lader kollegaerne overtage arbejdet i stedet for at ansætte vikarer, når mænd tager barsel.
Øremærket barsel til mænd stiller store krav til arbejdsgiverne, siger arbejdsmarkedsforsker.
Øremærket barsel til mænd stiller store krav til arbejdsgiverne, siger arbejdsmarkedsforsker. Foto: Colourbox

Hvis rød blok i næste uge får flertallet i Folketinget, vil alle fædre for fremtiden få tilbudt tre måneders øremærket barsel, og det stiller krav til arbejdsgiverne.

Selvom det kun drejer sig om 12 uger, er det vigtigt, at ledere og chefer ikke bare lader den nybagte fars kollegaer klare hans arbejde i de måneder, barslen står på, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Men forskeren formoder, at netop dét scenarie vil blive virkelighed på mange arbejdspladser, og det kan komme til at resultere i stress og mere sygefravær.

"Der er grænser for, hvor meget man psykisk og fysisk kan kapere," siger Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

På de fleste arbejdspladser har medarbejderne hænderne fulde og kan derfor ikke lige overtage en kollegas arbejdsbyrde.

"På arbejdspladserne har man ikke indrettet sig med ekstra arbejdskraft, som man gjorde i 60'erne og 70'erne. Der er virkelig meget fedt skåret af, og man har indrettet sig med en minimal arbejdsstyrke med en masse nøglemedarbejdere," siger han.

Den smarte arbejdsgiver går derfor ud og ansætter flere folk, så de resterende ikke bliver slidt ned, lyder opfordringen fra Henning Jørgensen. Og det skal ske nu, mens der er mange ledige, og ikke om fem år, når de store generationer er gået på pension.

Arbejdsgivernes organisationer vil ikke blande sig i, hvad praksis bliver på de enkelte arbejdspladser. Sådan lyder meldingen både fra Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Charlotte Vester er underdirektør i sidstnævnte. Hun er imod øremærket barsel, da det ifølge hende bør være op til den enkelte familie. Men bliver S og SF's forslag til virkelighed, så er det afgørende, at de tre måneders øremærket barsel ikke kan splittes op.

"Det ville blive et kæmpemæssigt driftsmæssigt problem for virksomhederne, for det ville gøre det helt umuligt at ansætte en vikar," siger hun vil Newspaq.

I nogle job er indkøringstiden så lang, at selv en tre måneders stilling vil være håbløs, påpeger Charlotte Vester.

Som det er nu, er det muligt at fordele barslen, som man vil, de første ni år af barnets liv, og sådan skal det blive ved med at være, siger en af forslagets bagkvinder, SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

"Hvis der er noget, der er mangel på i dette land, så er det balance mellem arbejds- og familieliv, så derfor er vi ikke interesserede i at gøre barslen mindre fleksibel," siger hun til Newspaq.

Hun opfordrer arbejdsgiverne til at tilpasse sig de barselsregler, som S og SF forventer at få igennem, men i modsætning til Henning Jørgensen mener hun ikke, det bliver et problem. Det har ikke været tilfældet tidligere, og det bliver ikke tilfældet i fremtiden, mener hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.