Økonomer: Renten bliver snart sat op
Kronens rolle som sikker havn er ved at være udspillet, og det kan få Nationalbanken til at hæve renten.

Boligejernes rentefest begynder at lakke mod enden. Danmarks Nationalbank ventes snart at sætte renten en smule op på grund af svækkelsen af den danske krone. Det mener flere økonomer, skriver Børsen.

Kronens status som en eftertragtet valuta på finansmarkederne er falmet de seneste uger, og det har svækket den over for euroen. Det er tegnene på en optøning af den europæiske gældskrise, der spiller ind.

Fortsætter tendensen, vil Nationalbanken i første omgang begynde at lave støtteopkøb på valutamarkederne, mener Jan Sørup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

- Hvis der bliver ved med at være pres på, så kan der hurtigt komme en renteforhøjelse, siger han til Børsen.

Andre mener, at en renteforhøjelse kan blive en realitet allerede fredag.

- Vi kommer til at få lidt højere renter. Står det til mig, hæver de (Nationalbanken, red.) lånerenten og renten på indskudsbeviser fredag morgen. Kronen ligger ikke så stærkt, som den har gjort, siger cheføkonom i Lån & Spar, Kai Lindberg.

Mens der er forskellige bud på tidspunktet for en isoleret dansk rentestigning, så er der enighed om, at der ikke bliver tale om dramatiske forhøjelser.

Risikoen for en genopblussen af krisen er intakt, og derfor vil renterne ikke stige voldsomt, forklarer John Madsen, cheføkonom i Nykredit.

Hans kollega i Sydbank, Jacob Graven, er enig.

- Det vil være i småtingsafdelingen, men det er klart, at det kan trække de danske boligrenter en smule op, siger han til Børsen.

/ritzau/