Økonomer efter skuffende jobtal: USA vakler
De amerikanske jobtal skuffer flere økonomer, men ikke nok til, at de tror, at Nationalbanken vil gribe ind.

De nyeste tal for antallet af skabte job i USA understreger, at den amerikanske økonomi fortsat halser efter og derfor ikke kan sikre en egentlig nedgang i arbejdsløsheden.

Arbejdsløsheden faldt ganske vist fra 8,3 procent til 8,1 procent, men det er ikke fordi, der er skabt nye job, fastslår cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

- Faldet i arbejdsløsheden skyldes udelukkende, at der var 368.000 personer, der valgte helt at forlade arbejdsstyrken, skriver Jes Asmussen i en kommentar.

- Nu er det jo ikke et decideret katastrofetal, da der trods alt stadig er vækst i beskæftigelsen, men udviklingen er dog i overensstemmelse med indtrykket af, at der stadig er tale om et noget vakkelvorent vækstbillede, skriver han.

Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie, har samme vurdering. Han forventer ikke, at den amerikanske nationalbank vil reagere på baggrund af tallene.

- Vi holder fast i vores vurdering af, at Federal Reserve i næste uge vil fokusere på sin pengepolitiske kommunikation, skriver Ulrik Bie.

Han regner med, at yderligere opkøb af statspapirer, der potentielt vil kunne hjælpe med at sparke gang i økonomien, vil blive udsat til senere på året.

De nye tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium viser, at der kun blev skabt 96.000 nye arbejdspladser i USA uden for landbruget i august.

Forventningerne hos flere eksperter var, at der ville blive skabt i omegnen af 130.000 nye job.

De skuffende tal er en tendens, der har været udpræget de seneste måneder. Tilbage i juli blev der eksempelvis skabt 141.000 nye job mod en forventning på 163.000.

/ritzau/