Økonom ser muligt vendepunkt i gældskrise
Afgørelse fra tysk domstol kan bidrage til at standse gældskrisen i løbet af et til to år, mener analytiker

Afgørelsen fra den tyske forfatningsdomstol, der onsdag gav grønt lys for tysk deltagelse i hjælpefonden ESM, kan bane vej for, at den europæiske gældskrise kan være slut inden for et år eller to. Det mener europaanalytiker Frank Øland.

- Til den tid vil vi måske kunne kigge tilbage på sensommeren 2012 og konstatere, at det var vendepunktet, siger Frank Øland.

Med den permanente hjælpefond og et sikkerhedsnet fra Den Europæiske Centralbank er bolden nu på Spaniens og Italiens banehalvdel, konstaterer han.

- Hvis Italien og Spanien leverer de opstramninger og reformer, de har lovet, vil vi forhåbentlig kunne erklære gældskrisen for slut inden for et år eller to, mener han.

Han forudser dog ikke nogen let opgave for de to lande. Begge vil formentlig være i økonomisk tilbagegang en tid frem - og for Italiens vedkommende kan det ikke udelukkes, at Silvio Berlusconi kan udnytte en euroskeptisk stemning og vende tilbage i italiensk politik næste forår.

Nordeas chefanalytiker Anders Svendsen mener, at risikoniveauet på markederne gradvist vil aftage i resten af 2012 - dog med store udsving undervejs.

Næste alvorlige risiko knytter sig til EU's topmøde den 18. oktober, hvor en ny udbetaling til Grækenland er på programmet.

- På længere sigt betyder ESM-afgørelsen, at en meget væsentlig byggesten vil være på plads for en genopbygning og skabelse af institutioner i euro-området, herunder en bankunion, siger Anders Svendsen.

Han forventer stadig, at Spanien vil anmode om støtte fra ESM-fonden.

- Men så længe de spanske obligationsrenter falder, betyder det ikke noget, om Spanien rent faktisk anmoder om hjælp, siger Anders Svendsen.

Jo lavere renter i Spanien, jo mindre ventes Spaniens regeringschef, Rajoy, at acceptere krav til Spaniens økonomi som modydelse for hjælp fra EU-systemet.

Nykredit-analytiker Mads Koefoed konstaterer, at betingelserne fra den tyske domstol var mindre strikse end forventet. Han konstaterer, at man nu blot mangler en underskrift fra den tyske præsident Gauck for at gøre ESM-fonden operationel.

/ritzau/