Obama skærper sikkerhed efter ambassadør-drab
Præsident Obama øger sikkerheden ved USA's diplomatiske repræsentationer efter drabet på ambassadør i Libyen.

USA's præsident, Barack Obama, fordømmer drabet på fire amerikanere i Libyen, heriblandt landets ambassadør. Det skete ved et angreb på det amerikanske konsulat i den østlige by Benghazi.

I en udtalelse hylder præsidenten den dræbte ambassadør, Christopher Stevens, og hans dræbte kolleger.

De mistede livet, da en gruppe ophidsede demonstranter, som var vrede over en amerikansk produceret film om profeten Muhammed, angreb konsulatet i Benghazi.

- De var et eksempel på USA's forpligtelse på frihed, retfærdighed og partnerskab med nationer og mennesker rundt om i verden, og det står i stærk kontrast til de, der hjerteløst tog deres liv, siger Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har bedt min regering om at sørge for de nødvendige ressourcer for at sikre vort personel i Libyen og om at øge sikkerheden ved vores diplomatiske kontorer over hele verden, tilføjer han.

I et direkte interview med den arabiske tv-kanal al-Jazeera undskylder den libyske leder, Mohammed Magarief, for angrebet.

- Vi undskylder over for USA, folket og hele verden for det, der er sket, siger Magarief, der er leder af den libyske nationalforsamling.

Frankrigs præsident, François Hollande, fordømmer ligeledes den "afskyelige" forbrydelse, der kostede den amerikanske ambassadør livet, og kræver, at de libyske myndigheder sætter alle kræfter ind for at pågribe gerningsmændene.

Også Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fordømmer angrebet.

- Den slags vold kan aldrig retfærdiggøres, siger Fogh i en udtalelse, hvor han også byder det velkommen, at Libyens regering har lovet at samarbejde fuldt ud i sagen.

Også den norske udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, siger, at han vil tage angrebet op med de libyske myndigheder.

- Værtslandet har ifølge folkeretten det hele og fulde ansvar for sikkerheden på udlandsrepræsentationer og deres personel, siger Støre.

/ritzau/