Obama mindes ofrene for 11. september
Med navneoplæsning og stilhed ærer USA de omkomne efter terrorangrebet for 11 år siden.

Med bøjet hoved og et øjebliks stilhed var præsident Barack Obama blandt de millioner af amerikanere, der tirsdag mindedes ofrene for terrorangrebet mod USA for præcis 11 år siden.

Under klar himmel indledtes mindehøjtideligheder for at markere dagen, hvor næsten 3000 amerikanere blev dræbt, da terrorister kaprede fire fly og styrede to af dem mod World Trade Center i New York, et tredje mod Pentagon i Washington - mens det sidste endte på en mark i Pennsylvania.

På Ground Zero i New York, hvor tvillingtårnene engang stod, samledes over tusind pårørende og andre til den årlige oplæsning af navnene på de 2983 dræbte.

Børsen på Wall Street holdt et minuts stilhed for ofrene, inden der blev ringet med åbningsklokken, og flere andre steder i byen var både trafik, indbyggere og ansatte stille på det klokkeslæt, hvor det første fly bragede ind i World Trade Center for 11 år siden.

I Washington deltog præsident Obama i mindehøjtideligheden for de dræbte i forsvarsministeriet, Pentagon.

- 11 gange har vi mindedes 11. september, sagde Obama.

- Men uanset hvor mange år der går, og hvor mange gange vi samles på dette hellige sted, skal I vide dette: I vil aldrig være alene. Jeres kære vil aldrig blive glemt, sagde Obama i talen til de efterladte, der deltog i mindehøjtideligheden.

Både præsidenten og hans republikanske udfordrer ved præsidentvalget i november, Mitt Romney, indstillede deres valgkamp for at markere årsdagen for terrorangrebene.

Obama har ingen politiske møder på programmet i løbet af tirsdagen. Efter mindehøjtideligheden ved Pentagon skal han videre til Walter Reed-militærhospital for at besøge nogle af de soldater, der er vendt sårede hjem fra krigen i Afghanistan.

Tidligere på dagen trådte præsidenten sammen med sin hustru, Michelle Obama, ud på plænen foran Det Hvide Hus.

Mens en klokke ringede til ære for de omkomne, stod præsidentparret med bøjet hoved og holdt et minuts stilhed klokken 8.46 lokal tid - det tidspunkt, hvor det første fly ramte det nordlige tårn i New York.

/ritzau/AFP