Obama kan ånde lettet op: Storstrejke slut
Tusindvis af lærere i præsidentens hjemby, Chicago, indstiller nu USA's største arbejdskonflikt i et år.

Den omfattende lærerstrejke i Chicago - som trækker tråde hele vejen til Det Hvide Hus - er slut. Dermed kan 350.000 elever onsdag atter sætte sig bag skolebænkene i den amerikanske storby.

Lederne i lærernes fagforening har tirsdag stemt for, at de 29.000 strejkende undervisere skal vende tilbage til arbejdet rundt omkring på de offentlige skoler.

Den ugelange strejke har udviklet sig til en varm politisk kartoffel i USA, der står midt i en hektisk valgkamp, som er kommet helt op i omdrejninger efter den seneste tids partikonventer i både den demokratiske og republikanske lejr.

Lærerne er gået i protest mod borgmester Rahm Emanuels reformplaner, der blandt andet lægger op til en større evalueringskultur i skolerne i Chicago, som flere steder kæmper med pauvre resultater.

Men lærerne frygter, at en sådan evaluering kan føre til, at op mod 20 procent af deres kolleger ender med at miste jobbet.

Netop Rahm Emanuel er en magtfuld politiske skikkelse i USA med nære forbindelser til Det Hvide Hus - først og fremmest grundet sit tidligere topjob som stabschef for Barack Obama.

Præsidenten, som selv kommer fra Chicago, har dermed været i den politiske penible situation at være tæt forbundet med begge parter i lærerkonflikten - såvel borgmesteren som fagforeningerne, der traditionelt har været en del af Demokraternes partibase.

I Det Demokratiske Parti har der da også været bekymring for, om strejken kunne skade støtten til Barack Obama blandt de fagorganiserede i landet forud for præsidentvalget i starten af november.

Men nu kan USA's førstemand, som har forholdt sig tavs under konflikten, tilsyneladende ånde lettet op.

Lærerne har sagt god for et kompromisforslag fra Emanuel, som indebærer, at de omstridte evalueringer baseres på standardiserede test, og at testresultaterne ikke tillægges så meget vægt som først foreslået.

Lærerstrejken har været den største arbejdskonflikt i USA det seneste år.

/ritzau/Reuters