Ny reality-serie piller ved deltagernes psyke
Den tidligere P3-vært Adam Duvå Hall presser deltagerne i et nyt reality-program til det yderste. Foto: DR/Agnete Schlichtkrull
TV3's nye reality-satsning, 'Fristet', balancerer på en etisk knivsæg, mener forsker. Værten erkender, at programmet rystede deltagerne.

I første afsnit indvilligede to af deltagerne i at blende en guldfisk, mens en tredje lod sig tatovere for at 'tjene penge til holdet'.

Grænserne for, hvad deltagerne i reality-programmer skal gennemgå, rykker sig endnu et nyk udad i nyt TV3-program. 'Fristet' handler udelukkende om at udfordre deltagernes grænser, til gengæld kan de vinde op mod 1.5 millioner kroner i præmie.

En af deltagerne, Sy Lee, fortæller efterfølgende, at hans personlige grænser blev overskredet undervejs.

"Det her program kom virkelig bag på mig. Det var sindssygt hårdt, og flere gange tænkte jeg, hold da kæft, er det virkelig værd at være her," siger Sy Lee til B.T.

Adam Duvå Hall, som er vært på programmet, erkender, at det nogle gange var hårdt at være med. Men selv om flere af deltagerne "har været kede af det og rystede," mener han, at programmet kan forsvares.

"Der er selvfølgelig mange ting i programmet, hvor folk vil tænke, at det er for meget. Men jeg synes først, grænsen er nået, når folk kommer alvorligt til skade. Eller bliver så psykisk pressede, at man knækker folk," siger han til B.T.

Forsker i reality-tv Tove Arendt Rasmussen fra Aalborg Universitet mener, at programmer, som udfordrer den menneskelige psyke, befinder sig i farezonen.

"Det bevæger sig da på en etisk knivspids, hvor det meget let kan gå galt," siger hun til B.T. og advarer om, at deltagerne kan få psykiske mén af at deltage.

"Vi så f.eks. i Sverige, at der var en deltager, der begik selvmord i forbindelse med den første udgave af 'Robinson Ekspeditionen'."

Kilde: BT