Ny iPhone er en gave til USAs økonomi
Apple ventes at sælge så mange nye iPhones, at det vil påvirke hele den amerikanske økonomi, viser analyse.

Apple præsenterer onsdag med al sandsynlighed den nye udgave af selskabets storsælgende iPhone, og den vil ikke alene øge selskabets salg, men også påvirke den økonomiske vækst i USA. Det mener investeringsbanken J.P. Morgan.

Banken baserer sin udregning på, at der vil blive solgt otte millioner nye iPhones til en stykpris på 600 dollar i fjerde kvartal i år. Og det vil kunne aflæses på den økonomiske vækst i kvartalet, mener J.P. Morgans cheføkonom, Michael Feroli.

Med omkring 200 dollar trukket fra prisen for Apples køb af indmad til telefonen i udlandet, kan den amerikanske regering kalkulere med et bidrag på 400 dollar per solgt telefon i fjerde kvartal.

- Salget af iPhone 5 kan booste væksten i bruttonationalproduktet med 3,2 milliarder dollar i fjerde kvartal - eller 12,8 milliarder dollar omregnet til et helt år, skriver Feroli i et notat til bankens kunder.

Banken kalkulerer med en vækst i USA's økonomi på 2,0 procent i fjerde kvartal. Lanceringen af den nye iPhone mindsker risikoen for, at vækstprognosen er for optimistisk, siger cheføkonomen.

Han bemærker, at da den seneste iPhone blev sendt ud i butikkerne i oktober 2011, var salget langt højere, end analytikerne havde forudset.

/ritzau/Reuters