Ny forskning punkterer myte om skibsforlis
Ridderligheden til havs udfordres: Kvinder og børn har dårligere chance end mænd for at overleve skibsforlis.

Det er en myte, at kvinder og børn reddes først fra synkende skibe og evakueres trygt ned i redningsbådene.

Det viser en gennemgang, hvor svenske forskere har gransket dødstal og passagerlister fra 18 større søfartskatastrofer, der har fundet sted fra 1800-tallet og frem til i dag.

Flere end 18.000 mennesker fik deres skæbne afgjort i de 18 forlis, som forskerne fra Uppsala Universitetet nord for Stockholm har analyseret, skriver forskning.no.

Og statistikken taler sit tydelige sprog.

Hvis man lægger alle tallene sammen fra de mange analyserede skibsforlis gennem historien, har kvinder i gennemsnit haft 18 procents sandsynlighed for at overleve en af katastroferne til havs.

Mændenes chance var til gengæld oppe på 35 procent.

Forskningsresultaterne viser, at det kun var bedre at være kvinde end mand ved to af de 18 søfartskatastrofer. Det drejer sig om Titanic i 1912 og HMS Birkenhead, der sank tilbage i 1852.

De svenske forskere startede med at undersøge Estonia-ulykken fra 1994, som er Europas største katastrofe til havs siden 2. verdenskrig,

Blot 137 af de 989 mennesker om bord overlevede, og blandt de 137 finder man kun 26 kvinder, beretter en af mændene bag undersøgelsen.

- I netop det forlis havde en mand fire gange så stor chance for at overleve som en kvinde, fortæller økonomen Mikael Erlinder til forskning.no.

- Estonia var desuden et af de forlis, hvor mandskabet havde bedre overlevelsesodds end passagererne, tilføjer han.

Allerdårligst er oddsene for børnene, som befinder sig om bord på skibe, der går ned, viser den nye forskning. Her ligger overlevelsesmulighederne på 15 procent.

Der var dog kun oversigter over antallet af børn på ni af de 18 analyserede skibsforlis.

/ritzau/NTB