Nu skal Obama erobre rampelyset tilbage
Tirsdag begynder Demokraternes partikonvent. Det er Obamas chance for at få den fulde opmærksomhed.

I en lille uges tid har præsidentkandidat Mitt Romney, Clint Eastwood og andre republikanske koryfæer haft omverdenens opmærksomhed på det republikanske konvent. Nu er det Obamas og Demokraternes tur.

Tirsdag indleder Obama og co. deres nationale konvent i byen Charlotte i North Carolina, hvor præsident Barack Obama officielt vil blive kåret som partiets kandidat til endnu fire år i Det Hvide Hus.

Konventet skal bruges som afsæt til det endelige opgør med Mitt Romney, om hvem der skal være USA's næste præsident. Det er sat stort op: Obama skal holde sin nomineringstale torsdag på et fodboldstadion med plads til næsten 74.000 mennesker.

Men der er en vis usikkerhed om, hvorvidt der vil være tomme pladser, da der ikke er den samme entusiasme omkring præsidenten som under valgkampen for fire år siden. Det skal konventet ændre på.

- Demokraterne håber at få genskabt den stærke græsrodsbevægelse, som prægede partiet i 2008, siger Jørn Brøndal, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Odense Universitet.

Og det er da også et helt andet udgangspunkt Obama har end for fire år siden, hvor han red på bølge lige ind i Det Hvide Hus, mener Brøndal.

- Hvor Obama dengang var en uprøvet størrelse, så skal han nu ud og forsvare sine resultater og imødegå angreb fra Republikanerne, som beskylder ham for at være en svag leder,

- Samtidig skal han svare på kritik fra venstrefløjen i sit eget parti, hvor han anklages for at have givet for meget køb på sine mærkesager. Det bliver en vanskelig balancegang.

Demokraterne har valgt at holde partikonventet i svingstaten North Carolina, ligesom Republikanerne holdt deres konvent i svingstaten Florida.

Partikonventerne har en central rolle i valgkampen, og det gælder for kandidaterne om at få mest muligt ud af de dage, hvor de har chancen for at dominere hele mediebilledet, påpeger Brøndal videre.

De to partikonventer markerer startskuddet til den afgørende fase af valgkampen op til præsidentvalget den 6. november. Og taktikken er klar hos Demokraterne.

- I Charlotte vil vi lægge vægt på Obamas mange resultater i sikkerhedspolitikken: en ansvarlig afslutning på Irakkrigen, bekæmpelsen af al-Qaeda og forbedrede forhold for soldater, der er vendt hjem fra Irak og Afghanistan, siger en talsmand for Obamas kampagne, Adam Fletcher, til AFP.

Men også sundhedsreformen, genopretning af økonomien og bekæmpelse af arbejdsløshed vil dominere konventet, der giver Obama mediernes fulde bevågenhed i tre-fire døgn.

Vicepræsident Joe Biden kommer også til spille en fremtrædende rolle i Charlotte og ventes at komme med mere aggressive udfald mod Republikanerne end Obama selv i en valgkamp, som ifølge en ny rapport fra Pew Research Center har udviklet sig hårdere og mere negativt end sædvanligt.

/ritzau/